Prună: Discuțiile cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului, un atac direct și nenuanțat la independența justiției

Prună: Discuțiile cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului, un atac direct și nenuanțat la independența justiției

Discuțiile din spațiul public cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului reprezintă un atac direct și nenuanțat la independența justiției, consideră ministrul Justiției, Raluca Prună.

"Eu iau toate aceste discuții cu privire la iminența unei legi a răspunderii magistratului ca pe un atac direct și absolut nenuanțat la independența justiției din România. De ce spun asta? La momentul la care noi vorbim și la care nu avem o lege specială a răspunderii magistratului, nu înseamnă că nu avem dispoziții în lege cu privire la răspunderea magistratului", a declarat Raluca Prună miercuri, la Adevărul live.

Ministrul a apreciat că există și în prezent suficiente pârghii prin care un magistrat care greșește poate fi sancționat.

"Există dispoziții foarte clare cu privire la abateri disciplinare, cercetări disciplinare ale magistratului prin Inspecția Judiciară, care funcționează ca o structură independentă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Avem cazuri în care magistrați au fost cercetați, sancționați și nu în cele din urmă, dacă magistratul, cu rea credință acționează, poate fi trimis în instanță. Deci avem toate garanțiile încât să nu fim îngrijorați că nu există posibilitatea de a sancționa un magistrat care cu rea credință își exercită profesia", a explicat Raluca Prună.

În opinia sa, discuțiile cu privire la o lege a răspunderii magistraților reprezintă o metodă de presiune la adresa acestei categorii profesionale.

"În România, ca și în alte state de drept, avem căi de atac. Deci a spune că a greșit un magistrat, mă duc în apel, au greșit și cei din apel, mă duc în recurs, dar a spune că trei grade de jurisdicție greșesc toate și că eu am fost de fapt condamnat pe nedrept și pentru asta am nevoie de o lege a răspunderii magistratului, prin care să agit așa, o marotă, (...), să exercit de fapt un tip de presiune (...), eu citesc asta într-o cheie a presiunii asupra magistratului, pe care ni l-am dori, poate, să se auto-cenzureze. Dar eu cred, și asta este vestea bună pentru publicul românesc, poate mai puțin bună pentru anumiți politicieni, că magistratura din România a ajuns la un grad de independență cu care s-a obișnuit și de la care va fi greu să ne întoarcem", a mai spus Raluca Prună.

AGERPRES / (AS — autor: George Onea, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale