Prună: Recuperarea prejudiciilor este importantă, descurajează mai ales "gulerele albe"

Prună: Recuperarea prejudiciilor este importantă, descurajează mai ales "gulerele albe"

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni seară, că recuperarea prejudiciilor este importantă pentru a da înapoi societății banii furați, printre cei descurajați în mod special de o astfel de măsură fiind aceia din categoria "gulerelor albe".

"Mai cred, și este e o credință care se bazează pe studii de specialitate (...), că această confiscare a averii are un caracter disuasiv mult mai puternic decât faptul că te duci un an, doi în penitenciar și eventual apoi rămâi cu produsul infracțiunii. Și în această materie Europa ne dă răspunsul. S-a adoptat o decizie acum aproape doi ani, a confiscării extinse, care are un termen de transpunere octombrie 2016. (...) Este foarte important să recuperăm prejudiciile, cred că asta îi descurajează mai mult, mai ales, pe gulerele albe. Important e să le iei banii înapoi, banii care sunt furați societății, și important e ca finalmente să dai societății înapoi ceea ce i s-a furat", a spus Prună, la Realitatea TV.

Ministrul a arătat că deocamdată procentul de recuperare a prejudiciilor din dosarele în care există hotărâri definitive este de 8%.

"Nu e un secret pentru nimeni că noi suntem la în jur de 8% recuperare a prejudiciilor din dosarele în care avem o hotărâre definitivă. Acest lucru este deficitar. Nu este ministerul Justiției cel care este competent în această materie. Agenția aceasta — ANABI, de administrare a bunurilor sechestrate, are rol numai de a sechestra. (...) În clipa în care se încheie procesul penal prin pronunțarea unei hotărâri definitive, rolul ANABI încetează și intervine rolul ANAF, care are o direcție specializată", a explicat Raluca Prună.

Ea a precizat că se lucrează la ministerul Justiției, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice și cu ANAF, pentru a avansa în privința recuperării prejudiciilor.

GERPRES/ (A — autor: Anamaria Toma, editor: Cristina Tatu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…