Prună: Regret votul de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari

Ministrul Justiției, Raluca Prună, spune că "regretă" votul care s-a dat pentru dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentari, arătând că reprezentantul Guvernului nu a avut cuvântul în Parlament pentru a-și exprima opinia.

"Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici în discuții de text. Astfel de discuții, în mod regretabil, nu au avut loc nici în Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvântul. Deja vu? Am fost nu de mult somată să spun ce înțeleg prin restaurație. Exact asta. Mai înțeleg, parafrazând, o tiranie parlamentară. În anticiparea întrebărilor, răspund: Cred în parlamentarism, în cel responsabil, în slujba cetății", a scris Prună pe Facebook.

Ministrul face referire la o propunere legislative adoptată miercuri și care duce la dezincriminarea conflictului de interese în cazul deputaților și senatorilor care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013, respectiv anterior intrării în vigoare a dispozițiilor din Statutul parlamentarilor care interziceau acest lucru. Prin urmare, nu vor fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese.

Totodată, ministrul Justiției își exprimă regretul pentru faptul că din legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probațiune.

În context, Prună reamintește că România riscă din 2012 o hotărâre pilot a CEDO care constă, printre altele, în acordarea de despăgubiri estimate la 100 de milioane de euro anual.

"Ministerul Justiției va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotărâri CEDO. Pentru că societatea trebuie să știe ce au putut și nu au făcut guvernanții ei. Nu regret avalanșa de calomnii previzibile. Mai ales dacă vin din partea celor care au condus guverne și au lăsat numai restanțe", a mai scris Prună pe rețeaua de socializare.

Tot miercuri, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, cu 64 de amendamente.

Din proiectul de lege, în Comisia juridică, au fost eliminate în totalitate capitole referitoare la justiție, cultură și administrarea patrimoniului protocolului de stat.

Inițial, proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară sunt finanțe publice și economie, dezvoltare regională și administrație publică, sănătate, afaceri interne, justiție, cultură, fonduri europene, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, comunicații și societate informațională.

AGERPRES/ (AS — autor: Anamaria Toma, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

4 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită