Prună: Vestea proastă - OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat; vestea bună - la Cameră va fi dezbătută

Prună: Vestea proastă - OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat; vestea bună - la Cameră va fi dezbătută

Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a arătat vineri nemulțumită de faptul că OUG privind interceptările a trecut tacit de Senat, printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum, însă spune că la Camera Deputaților, care este for decizional, va avea loc o dezbatere pe acest subiect, la care vor putea participa Guvernul, societatea civilă și toți cei interesați.

* Prună: Intenționez să cer să se declasifice măcar informația cât a costat infrastructura de interceptări

* Prună: În absența rigorii morale, 1.000 de strategii și 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva corupția în societate

* Prună, despre MCV: A venit momentul ca România să folosească mecanismele interne pentru remedierea oricăror derapaje

* Prună: România nu mai e un simplu elev în combaterea corupției; obligația e să ne asigurăm că nimeni nu primește imunitate în fața justiției

"Ordonanța adoptată de Guvern a fost pusă pe masa Senatului. Este adevărat că a primit un raport negativ de la Comisia juridică, a primit însă unanimitatea votului în Comisia pentru drepturile omului din același Senat și a trecut de Senat, e adevărat printr-o procedură discutabilă, pentru că nu a fost cvorum. Nu a fost cvorum și a trecut tacit, asta este vestea proastă, vestea bună este că la Camera Deputaților — cameră decizională — eu sunt convinsă că acolo va avea loc o dezbatere la care și Guvernul și societatea civilă și toată lumea interesată vor putea participa și mai sper că, într-o țară în care controlul asupra serviciilor de informații, oricare ar fi el, că nu avem numai SRI, avem și SIE, se face la Parlament, eu sper ca aceste comisii de control să funcționeze cu adevărat", a afirmat Raluca Prună, la Forumul Eurosfat.

Ea a spus că Guvernul a încercat o soluție tranzitorie în această privință, iar societatea trebuie să o dezbată ''fără patimă''.

"Noi am spus că urmează o dezbatere publică și eu aștept ca aceasta să se facă de Parlament, care are deja ordonanța pe masă, dar și Guvernul va face asta. (...) Vreau să fac o precizare referitor la pretinsul rol de avizator sau de laboratorul de norme al Serviciului Român de Informații și vreau să asigur pe toată lumea din această sală că rolul SRI ca avizator sau ca scriitor, dacă pot să spun așa, de proiect legislativ este zero. Proiectul legislativ s-a scris la Ministerul Justiției și am urmat o procedură de avizare care este procedura de avizare legală în această țară și care nu include Serviciul Român de Informații", a adăugat Prună.

Ea a menționat exemplul platformei de interceptări din Franța, arătând că această țară a discutat 4 ani și și-a dat un termen de 10 ani pentru crearea ei, iar costurile au fost de un miliard de euro.

"Eu nu pot anticipa acum ce anume va decide România, eu sper să nu dureze patru ani până ne vom decide cum procedăm. Dar vreau să fiu și realistă. Cred că România nu poate să facă de pe o zi pe alta ceea ce Franța a dezbătut timp de 4 ani ce trebuie să facă și și-a dat 10 ani să facă cu adevărat. Deci dezbaterea va fi deschisă, Ordonanța va fi acceptată, respinsă sau acceptată ca atare, modificată. În orice caz, eu sper ca în Camera decizională și societatea civilă să se implice într-un mod fără patimă, acordându-și timp și trebuie să facem alegerea de societate și alegerea de societate este având acest sistem pe care, ca cetățean și ca ministru, constat că este la SRI. Nu spun că e bine sau rău, eu doar constat. Și să vadă: vrea România să facă un sistem paralel, vrea să facă unul, vrea să facă trei. Există și un sistem la poliție. Vrem să-l îmbunătățim pe cel de la poliție, să-l upgradăm, vrem să facem un al treilea sistem comun la Parchete, vrem să facem trei sisteme la Parchete, unul la parchet, unul la DNA, altul la Ministerul Public. Toate aceste opțiuni sunt opțiuni de societate deschisă și de aia Guvernul a spus că este necesară o dezbatere și trebuie să vedem încă o dată dacă avem banii. Trebuie să avem principiul, să ne hotărâm unde vrem să punem această infrastructură, să vedem dacă avem banii și unde, cum și cât de mare să o facem", a mai spus Prună.

AGERPRES/(A — autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Mihaela Pană)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...