PSD a început ÎNGROPAREA României! Luni, Guvernul a ÎMPRUMUTAT 2 MILIARDE de EURO! Toți tac!

PSD a început ÎNGROPAREA României! Luni, Guvernul a ÎMPRUMUTAT 2 MILIARDE de EURO! Toți tac!

PSD a început îngroparea României! În datorii! Și toți tac! Nimeni nu pune întrebări. Jigodia de Dragnea-Găurel, care țipa ca din gaură de șarpe inventând cu nerușinare a o gaură produsă de Cioloș, se mângâie, cu degețele țiitoarei, prin chiloți. Vă mai aduceți aminte cum urlau când s-a luat împrumutul de la FMI de către Băsescu și Boc? După ce Tăriceanu pusese țara pe butuci? Acum n-au trecut nici trei luni de la preluarea PUTERII și bagă mâna până la fund în viitorul copiilor noștri! Mai mult, n-au trecut nici două săptămâni de când au mai împrumutat aproape un miliard de pe piața bancară internă!

Ministerul Finanțelor Publice a atras, luni, 1,75 miliarde de euro de pe piețele financiare internaționale printr-o emisiune de euroobligațiuni în două tranșe.

Conform unui comunicat al ministerului, remis AGERPRES, prima este o emisiune nouă, în valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 10 ani și un cupon de 2,375%. Cea de-a doua, în valoare de 750 de milioane de euro, este redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea inițială de 20 ani și cu un cupon de 3,875%.

Mai au și tupeu să dea date tehnice...

"Succesul emisiunii de euroobligațiuni lansate ieri indică credibilitatea de care se bucură România pe piețele internaționale și aprecierea pentru evoluțiile economice, pentru perspectivele de creștere economică, cât și pentru stabilitatea macroeconomică și financiară, aspecte subliniate de altfel și în recentele rapoarte ale agențiilor internaționale de rating", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

MFP precizează că ambele tranșe au fost realizate la costuri în scădere pentru statul român. Astfel, pentru maturitatea de 10 ani, s-a obținut un randament de 2,411%, cel mai scăzut nivel istoric pentru această maturitate. Emisiunea similară cu maturitatea de 10 ani, realizată în octombrie 2015, a avut un randament de 2,845% și a fost redeschisă la un randament de 2,55% în februarie 2016. De asemenea, marja aferentă riscului de credit al României a înregistrat cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, situându-se la 170 de puncte de bază peste cotațiile nivelului de referință mid swap.

Ascultați ce spune băiatul ăsta între minutele 04 și 13:

Și redeschiderea emisiunii scadente în 29 octombrie 2035 a atras atenția investitorilor. Aceasta a fost realizată la cel mai redus randament, de 3,55%, în scădere față de cele înregistrate atât la lansarea inițială din octombrie 2015 (3,93%), cât și la redeschiderea din februarie 2016 (3,90%). Cu noua redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde de euro, creând astfel premisele creșterii lichidității acestei emisiuni.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea succesivă a costurilor pentru ambele tranșe, pe fondul unei suprasubscrieri și a calității investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, în cazul maturității de 10 ani, marja de risc de credit a fost redusă de la 185 la 170 de puncte de baza, în timp ce pentru redeschiderea emisiunii scadente în 2035, randamentul a fost redus de la 3,65% la 3,55%.

Oferta totală a cumulat 2,86 miliarde de euro, provenind din 281 de ordine de subscriere din partea investitorilor. Din total, 136 de ordine au fost pentru redeschiderea emisiunii și 145 de ordine pentru noua emisiune. Baza investițională a tranzacției a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât și al tipurilor de investitori pentru ambele tranșe.

Pentru tranșa de 10 ani distribuția geografică a fost următoarea: România (21%), Centrul și Estul Europei (18%), Germania/Austria (15%), UK (14%), Italia (8%), US (6%), Benelux (5%), Scandinavia (5%), Asia și Orientul Mijlociu (3%) și altele (5%).

Ca tip de investitori, predominanți au fost managerii de fonduri (42%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (36%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (19%) și bănci centrale (3%).

Pentru tranșa cu scadența în 2035 distribuția geografica a fost următoarea: UK (40%), Germania/Austria (16%), Centrul și Estul Europei (10%), Benelux (10%), US (8%), România (3%), Asia și Orientul Mijlociu (1%) și altele (12%).

În privința investitorilor, predomină managerii de fonduri (72%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (14%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (12%) și bănci centrale (2%).

Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2017. Aceasta se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală și distribuirea cât mai uniformă a serviciului datoriei în vederea reducerii riscului de refinanțare și consolidare a rezervei valutare a Departamentului de Trezorerie și Datorie Publică.

Emisiunea a fost intermediată de Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale și ING Bank NV.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...