PSD a vrut să dea 10 milioane lei Catedralei Mântuirii Neamului din banii Primăriei Sectorului 1/Proiectul NU a trecut

PSD a vrut să dea 10 milioane lei Catedralei Mântuirii Neamului din banii Primăriei Sectorului 1/Proiectul NU a trecut

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut introducerea suplimentara pe ordinea de azi a sedintei de joi a Consiliului Local a unui proiect de hotarare prin care se acorda 10 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului din bugetul primariei.

Pe de alta parte, acest proiect nu a primit un aviz din partea comisiei de buget, ceea ce este obligatoriu procedural, a precizat pentru HotNews.ro Cristian Seidler, consilier USB membru in Comisia de buget.

ORA 17.45 Proiectul nu a intrunit numarul necesar de votui "pentru", in ciuda discursului sustinut de reprezentantul Patriarhiei care a afirmat ca, in lipsa ajutorului, santierul se va inchide intrucat se afla in incapacitate de plata. Clotilde Armand si consilierii USB au insistat sa se organizeze o dezbatere publica avand in vedere importanta proiectului si suma foarte mare.

Au fost 11 voturi "pentru" de la majoritatea PSD-ALDE,7 abtineri de la USB (acestea se contorizeaza ca voturi impotriva) si 6 voturi "impotriva" de la PNL.

Dezbaterea in sedinta a fost cu scantei, Armand repetand faptul ca trebuie sa fie intrebati cetatenii, sa fie invitati reprezentanti ai societatii civile si ale unor organizatii crestine, moment in care o consiliera PSD a afirmat "si noi suntem crestini". Replica lui Armand a fost "Dezbatere publica nu inseamna dezbatere intre noi, ci cu publicul!"

"Credeti ca locuitorii sectorului 1 s-ar supara daca s-ar aloca bani pentur Catedrala mantuirii neamului? a mai fost intrebata Armand. "Eu cred ca face parte din promisiunea noastra sa facem o dezbatere publica, suntem aici de putin timp, este normal sa facem aceasta dezbatere publica" a raspuns aceasta.

"Daca nu ne ajutati acum, blocati proiectul," a intervenit din nou reprezentantul BOR.

Alti consilieri USB au atras atentia asupra faptului ca lipseste avizul comisiei de buget si o anexa.

Primarul Tudorache s-a abtinut in mare parte a timpului, afirmand doar ca "primaria Sectorului 1 are fonduri si pentru constructia unui spital, si pentru gradinitie, si pentru Catedrala."

Nu este insa clar daca primaria poate acorda sprijin financiar unui edificiu care se afla in alt sector. In expunerea de motive semnata de Tudorache se precizeaza astfel:

"prin art.3 alin.(3) din Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca de la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii, necesare pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult fara venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea ori repararea lacasurilor de cult si pentru conservarea si intretinerea bunurilor apartinand cultelor si care fac parte din patrimoniul cultural national mobil, precum si pentru activitatile de asistenta sociala sustinute de acestea."

Fragmente din expunerea de motive semnata de primarul Dan Tudorache:

* "De asemenea, nu trebuie neglijata nici contributia pe care lacasurile de cult o au asupra aspectului cultural si social. In decembrie 2010 Patriarhia Romana a inceput edificarea Catedralei Mantuirii Neamului, numita in prezent Catedrala Nationala, si a reusit ca, in aceasta perioada de 5 ani si jumatate, sa execute corpul principal al bisericii pe o inaltime de 58 m.

* Cadrul legal pentru edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului este reprezentat de prevederile legale speciale pentru acest monument national:

* Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/ 2005 si completata prin Legea nr. 376/2007.

Mentionam ca sprijinul financiar se va acorda din bugetul Consiliului Local al Sectorului 1, iar verificarea deconturilor justificative ale lucrarilor de executie se va face de catre Directia Investitii si Directia Management Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, potrivit competentelor."

"Consideram oportuna si pe deplin justificata masura privind acordarea unui sprijin financiar Patriarhiei Romane in valoare de 10.000.000 lei pentru finantarea unor lucrari la Catedrala Mantuirii Neamului (Catedrala Nationala)" precizeaza directorul executiv al Directiei de Investitii, Diana Beatrice Pauliuc.

Potrivit proiectului de hotarare, suma de 10 milioane se va acorda esalonat.

Vom reveni cu amanunte


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina