PSD, Ciuma porcină. Dragnea vrea să îngroape subiectul care poate îngropa partidul

PSD, Ciuma porcină. Dragnea vrea să îngroape subiectul care poate îngropa partidul

Trioul de incompetenți Dragnea – Daea – Geronimo Brănescu poartă răspunderea totală pentru epidemia de pestă porcină africană care a cuprins jumătate din țară și reprezintă un pericol existențial pentru industria cărnii de porc. Cei trei, toți cu interese personale în agricultură, au dinamitat fermierii, au batjocorit sute de mii de români lăsați fără porc de Crăciun și, cel mai rău, au permis intrarea unui virus care nu va fi eradicat ani buni de-aici încolo, scrie Cristian Pantazi în G4Media .

Iar PSD, partidul lor, nu face decât să încerce disperat să îngroape subiectul, sperând că așa se va disipa și răspundere politică, dar și cea penală.

Răspunderea politică e clară. Codul Penal indică însă că poate exista și o răspundere penală. Articolul 355 arată că ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”. Oare nu e cazul ca Parchetul General să se autosesizeze?

Tabloul complet al corupției și incompetenței explică situația critică de acum. România e țara din UE cea mai afectată de epidemie, cu industria pusă la pământ și cu perspectiva ca porumbul să fie refuzat la export de clienți din cauza pestei.

Aceleași informații indică o reacție greșită a autorităților, cu efecte directe, devastatoare. Cum o califica și Ioan Ladoși, șeful Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: ”extrem de tardivă și ineficientă”.

Iată principalele probleme:

1. Avertisment ignorat. Autoritățile române au fost avertizate de Comisia Europeană încă de la începutul anului 2017 că măsurile de prevenire a pestei porcine africane sunt insuficiente și că trebuie accelerată rezolvarea problemelor. Răspunsul României, prin ANSVSA și Ministerul Agriculturii? Au ignorat complet raportul și au slăbit și mai mult ritmul activității.

Digi24 a prezentat raportul realizat în ianuarie-februarie 2017 de Direcția Generală de Sănătate și Siguranța Alimentară. Concluziile erau clare: ”România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor”. Doar că la acel moment Dragnea și ai lui erau ocupați să dea foc țării cu OUG 13, ca să scape de închisoare. Cine să mai aibă timp de porci?

Reacția României? Nici una. Mai mult, a înjumătățit numărul de controale obligatorii făcute de veterinari, ca să facă economii la buget.

Paranteză. PSD l-a numit șef al ANSVSA, o structură critică pentru securitatea unei țări, pe Geronimo Brănescu, un obscur politruc local din Constanța, cu un CV slăbuț pentru o asemenea funcție. Primul lui gest la numirea în funcție în 2017? L-a luat consilier pe un cercetat penal, fostul director general Cristian Duicu.

2. Ignorarea primul caz. Autoritățile române au tratat superficial apariția primul caz, în iulie 2017. Specialiștii veterinari spun că la acel moment România trebuia să intre în alertă de grad zero. Câteva măsuri erau obligatorii: securizarea frontierei cu Ucraina pentru a împiedica mistreții, dezinfecție rapidă în zona primului caz, controale sporite în teritoriu, restricții pentru târguri etc.

Nimic nu s-a întâmplat însă. Actorii principali au dat permanent senzația că vor să mușamalizeze situația. De la centru nu au plecat în teritoriu directive clare, situația a fost lăsată să se degradeze continuu și constant.

3. Directorul ANSVSA decide la începutul lui 2018 – gest inconștient – să elimine controlul de primăvară făcut de veterinari și să-l înlocuiască cu o analiză făcută din birou. Libertatea arată că Geronimo Brănescu, pila lui Sevil Shhaideh, a dat un ordin prin care veterinarii au fost împiedicați să controleze starea de sănătate a animalelor de curte. Motivul? Economii la buget. Bugetul despre care Dragnea, Dăncilă și tot PSD-ul ne spun că se maărește mai ceva decât aluatul pus la dospit.

4. Fiul lui Dragnea trage lozul câștigător. Când virusul pestei porcine își făcea loc încet-încet în tot mai multe județe, fiul preşedintelui PSD a renunţat încă din această primăvară să mai cumpere mii de porci sub 25 de kg din străinătate, așa cum a procedat în alți ani, pe care să-i crească în Salcia. În schimb, ferma sa s-a ocupat în special de achiziţia şi apoi tranşarea carcaselor de porcine.

Cu alte cuvinte, schimbarea de strategie din această primăvară l-a ferit pe fiul lui Liviu Dragnea de la faliment sau de pierderi importante în cazul în care pesta porcină ar ajunge în Teleorman.

De ce și-a schimbat fiul lui Dragnea strategia comercială? Pe ce informații s-a bazat când a luat decizia de a se pune la adăpost de pesta porcină? A fost o genială intuiție de business sau o decizie luată pe baza informațiilor din interior? Nu știm încă. Dar știm că Geronimo Brănescu (șeful ANSVSA), e omul de încredere şi un fost asociat al omului de afaceri Paul Sorin Stănescu. Adică naşul de cununie al lui Valentin Dragnea la nunta programată din august.

5. Situația culturilor de porumb călcate de mistreți. În 3 august, ministrul Petre Daea dă, în sfârșit un ordin corect: recoltele de plante furajere trebuie arse dacă au fost călcate de porcii mistreți, principalii agenți de răspândire a virusului.

Doar că Daea s-a speriat imediat de reacția fermierilor și a dat înapoi. S-a bâlbâit public, apoi a pus Corpul de control să-l hărțuiască pe șeful Direcției Agricole Bihor pentru că omul a retransmis în teritoriu ordinul ministrului. Nu știm dacă acum cineva implementează ordinul sau a fost mușamalizat complet.

6. Virusul s-a răspândit ca focul în sud-est și nord-vest, adică regiunile de la granița cu Ucraina. Cea mai mare fermă de porci din România a fost închisă, la fel ca alte zeci de exploatații mari și mici. 130.000 de porci au fost deja eutanasiați, aproape jumătate în gospodăriile populației. Sorin Minea, șeful Romalimenta, a avertizat că virusul nu va putea fi eradicat 20 de ani din cauză că România are ca specific creșterea porcilor în gospodăriile țărănești.

Reacția autorităților? Nici un plan strategic dezvoltat, nici o preocupare reală în guvern și PSD pentru rezolvarea problemei. Singura preocupare a lui Dragnea, șeful partidului și premierul de facto, e să îngroape subiectul. Nu există dialog real al partidului și guvernului cu publicul legat de pesta porcină, iar trompetele mediatice ale PSD nu știu cum să facă să evite subiectul. Pentru că pesta porcină africană, prin consecințele ei directe asupra populației, e una dintre puținele teme care ating direct o parte însemnată a electoratului PSD.

Partidul care se laudă mereu că sprijină capitalul românesc și țăranii tocmai dă lovitura de grație pentru ambele categorii. Sute de afaceri din agricultură și industria alimentară sunt afectate sau trimise direct în faliment, iar țăranii rămân fără porcul de Crăciun. Pentru ei, PSD nu e ciuma roșie. Ci ciuma care le omoară porcii.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”