PSD: Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului

PSD: Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului

Reprezentanţii PSD susţin că, "în loc să-i mintă pe români", preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să-şi ceară scuze de la toţi cei pe care "i-a afectat" prin blocarea bugetului.

"PSD constată că preşedintele Iohannis îi minte din nou pe români în încercarea de a explica de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului pentru anul 2019. Este doar un joc electoral pentru că Iohannis ştie bine că bugetul va fi adoptat curând de Parlament fără ca el să-l mai poată opri să intre în vigoare. Este un joc făcut pe seama copiilor care nu şi-au putut primi alocaţiile majorate de la 1 martie 2019, aşa cum prevăzuse ordonanţa Guvernului", se susţine într-un comunicat de presă al PSD transmis, luni, AGERPRES.

Liderii PSD spun că Iohannis ar face un joc politic şi "pe spatele pensionarilor pe care îi minte (...) spunând mereu că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor". Potrivit social-democraţilor, realitatea l-a contrazis de fiecare dată pe şeful statului.

"Este un joc făcut de preşedinte împotriva tuturor românilor care aşteaptă investiţiile din sănătate al căror buget este cu 6 miliarde mai mare faţă de anul trecut şi cu 16 miliarde mai mare faţă de bugetul Guvernului Cioloş girat de preşedintele Iohannis", se mai arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii susţin că în declaraţia sa de luni, şeful statului ar fi spus "trei mari minciuni".

"Preşedintele Iohannis a minţit când a spus că lipsesc 1,4 miliarde de lei de la bugetul de pensii. În realitate, după mult timp, în anul 2019, bugetul va avea un excedent de 1,7 miliarde lei, ca urmare a măsurii transferului contribuţiilor de la angajator la salariaţi - o măsură care a fost criticată intens de preşedintele Iohannis", precizează sursa citată.

De asemenea, liderii PSD consideră că Iohannis ar fi "minţit" când a spus că PSD ar fi putut creşte alocaţiile pentru copii. "În realitate, PSD a făcut toate actele normative necesare pentru creşterea alocaţiilor, însă pe toate Iohannis le-a blocat prin contestaţiile făcute la Curtea Constituţională şi prin retrimiterea legii bugetului la reexaminare în Parlament. Majoritatea parlamentară va face tot ce este posibil pentru a vota cât mai curând bugetul", afirmă reprezentanţii PSD.

Aceştia s-au referit şi la declaraţiile preşedintelui referitoare la creşterea pensiilor.

"Preşedintele Iohannis a minţit când a spus că PSD majorează cu întârziere pensiile. În realitate, pensiile au fost majorate în avans în luna iulie anul trecut, în loc de ianuarie 2019 şi le va majora în avans în septembrie faţă de ianuarie anul viitor", spun social-democraţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că PSD este unicul vinovat că nu există un buget pe anul 2019.

"Declaraţiile mincinoase şi fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidenţa: PSD este unicul vinovat de situaţia în care ne găsim şi că la jumătatea lunii martie nu avem buget", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a anunţat însă că a decis să promulge Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Şeful statului a reluat solicitarea adresată Guvernului şi Parlamentului de a se asigura ca sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe anul 2019 să fie prevăzute în buget.

Potrivit lui Klaus Iohannis, calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul 2019. Totodată, preşedintele a atras atenţia că practica recentă a Guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este "un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii".

"Creşterea pensiilor ar fi trebuit şi ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflaţiei şi creşterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Pensiile se puteau creşte mult mai repede decât aşa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie sau, cu alte cuvinte, din punct de vedere legal şi fără nicio intervenţie din pix a PSD pensionarii ar fi avut dreptul la creşterea pensiilor cu mult mai devreme, cum şi copiii ar fi putut primi alocaţiile majorate cu 1 martie dacă PSD şi-ar fi dorit cu adevărat acest lucru", a mai spus şeful statului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…