PSD raportează democrația pe Facebook / Cazul uluitor al lui Dan Tăpălagă

PSD raportează democrația pe Facebook / Cazul uluitor al lui Dan Tăpălagă

După mulțimea de jurnaliști, intelectuali și reprezentanți ai societății civile care au fost blocați în ultimele zile de Facebook, a sosit astăzi rândul lui Dan Tăpălagă de la Hotnews. Mașinăria de cenzură și raportare a PSD și-a făcut încă o dată treaba cu sârguință.

Mai jos, mesajul jurnalistului:

Atac organizat

Mi-a venit randul. Cei care n-au mai suportat textele despre cum falsifica PSD democratia au comis un ultim act de mistificare a realitatii. M-au raportat la Facebook pentru "hate speech", o evidenta minciuna grosolana pentru toti cei care stiu bine ca detest atacul la persoana, limbajul licentios si incitarea la ura. Au incercat sa ma reduca la tacere pe FB din simpul motiv ca vineri, de Ziua Nationala, se anunta un nou miting iar in ultima mea postare de miercuri despre "Batalia finala" intrebam cetatenii daca se vor multumi sa asiste pasiv la inclestarea istorica sau vor face ceva.

Am contestat decizia FB de a-mi bloca pagina pe baza unui simplu "fake news" mai ales ca tot ei sustin ca vor sa combata raspandirea de informatii false. Din fericire, au rezolvat rapid problema si dupa verificari au facut pagina din nou vizibila.

Dar aceasta tentativa anonima de a-mi inchide cumva si mie gura pe Facebook spune multe. De luni incoace au facut mai multe victime, sunt doar una dintre ele. Evident ca asistam la o campanie impotriva celor care sustin ideea protestului masiv ca ultima forma de aparare impotriva scoaterii Romaniei cu forta din randul democratiilor occidentale de catre un grup de politicieni cu mari probleme penale.

Este inca o dovada ca PSD si sustinatorii lui se tem de proteste, au oroare de vocile critice si urasc democratia. Ei nu pot functiona decat pe baza de minciuna si mistificare, cenzurand vocile critice, controland justitia si pe baza de multa propaganda. Ne putem imagina cata disperare si furie i-a cuprins daca au ajuns sa se lupte cu pagini si conturi de Facebook. Regimul Dragnea incearca in mod ridicol sa controleze ceea ce nimeni nu mai poate tine in frau in epoca democratizarii informatiei.

Nici daca vor restrictiona accesul la Facebook, You Tube sau Twitter dupa modelul Erdogan nu vor reusi sa opreasca informatia si adevarul sa iasa, mai devreme sau mai tarziu, la lumina. Sigur, s-au folosit de aceasta data de o bresa, de faptul ca algoritmii Facebook, niste roboti, reactioneaza prompt cand cineva raporteaza "hate speech" sau alte abateri grave de la regulile Facebook.

Aceasta este o problema in sine, pe care reteaua de socializare ar trebuie sa si-o rezolve rapid. Respect politica lor de a santiona orice forma de "hate speech". Dar nu poti dispune masuri atat de drastice pe baza unor "fake news" fara sa-ti frustezi la maxim utilizatorii. Pe de alta parte, ar fi nevoie de armate de oameni pentru a verifica absolut toate raportarile, false sau intemeiate. Nu spun ca problema este usor de solutionat, dar n-ar strica ceva mai multa responsabilitate cand vine vorba de decizii atat de radicale. Altfel, FB devine o arma cu doua taisuri, un buzdugan folosit cu aceeasi eficienta atat de sustinatorii democratiei cat si de dusmanii ei.

Daca mai era nevoie de o ultima proba ca Romania se indreapta spre un regim autoritar, ostil oricaror forme de manifestare democratica, atacul masiv si organizat declansat de luni incoace impotriva celor care sustin pe FB protestul ca ultima forma de rezistenta in fata raului ar trebuie sa ne puna pe toti serios pe ganduri.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria