PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministerul Agriculturii!

PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministerul Agriculturii!

PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministerul Agriculturii!

A făcut-o de oaie: după nunta cu dar de 150.000 de euro, ginerele a primit un post contestat de contracandidat, dezvăluie  Newsweek.ro .

Cronologia unui concurs care miroase dubios de la o poștă arată că anul trecut, la câteva săptămâni după ce s-a căsătorit cu fiica ministrului Agriculturii, Valentin Budașcu a câștigat un concurs de consilier la o instituție subordonată socrului său, Petre Daea.

N-a fost ușor: a trebuit să tocească ampla bibliografie în Insula Capri, în luna de miere, iar la proba scrisă a avut medie mai mică decât contracandidatul său.

Ginerele a revenit spectaculos la interviu și a luat postul de 10.000 de lei pe lună, încheind un an perfect, dacă punem la socoteală și cei 150.000 de euro dar de nuntă, bani cu care mirii și-au cumpărat rapid o vilă în Tunari, lângă București.

Întrebat despre dubiile de la angajarea ginerelui, socrului i-a sărit muștarul și a spus că sunt „speculații“. Nu de aceeași părere este și cel care a pierdut concursul și care a declarat, pentru  Newsweek România , că a avut de gând să depună plângere penală.

Nu se poate spune că Petre Daea nu este „gospodar“: în mandatul său de la minister, și fiica sa a prins un post într-o instituție care îi era subordonată; mirii au salarii frumușele și vilă proaspăt achiziționată; o turmă de oi le mai lipsește-n bătătură.

Anunțul de concurs: cu 10 zile înainte de nuntă 

Mai multe indicii conduc spre concluzia că un concurs pentru un post de consilier principal, derulat anul trecut de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANARZ), ar fi fost organizat cu dedicație.

Acest concurs a fost anunțat pe 12 septembrie 2018, cu 10 zile înainte de nunta fiicei ministrului Agriculturii, Dana Florentina, cu Valentin Budașcu.

Condițiile specifice acestui post din cadrul Serviciului Inspecție în Zootehnie erau: studii de medicină veterinară, cinci ani vechime în domeniu și cunoașterea limbii engleze la nivel mediu.

Din bibliografia de concurs făceau parte zece ordine, legi și hotărâri de guvern, precum și Constituția României, toate însumând mii de pagini. 

Surpriză la scris: contracandidatul, notă mai mare

Pe 10 octombrie, ANARZ a anunțat că s-au înscris doi candidați: Valentin Budașcu și Flavius Paul Voicu.

Primul era proaspătul ginere al ministrului Agriculturii, Petre Daea, și poate fi catalogat „candidat martir“. Păi, cum altfel, dacă a fost nevoit să învețe în timp ce organiza nunta cu 300 de invitați de la Palatul Știrbey, iar apoi a plecat în luna de miere în Insula Capri, de unde posta fotografii vesele pe Facebook?

Al doilea candidat venea din mediul privat și avea experiență în domeniu. La un moment dat, Flavius Paul Voicu a lucrat la firma Dutch Trading International Mizil - „Eu am deschis-o“, zice el acum pentru Newsweek România - cel mai mare crescător de vaci de carne din România, adică exact cam ce are în activitate ANARZ.

În același timp, Budașcu lucra de mai mulți ani ca asistent de cercetare într-un laborator de la Institutul de Oncologie București.

Auspiciile nu erau favorabile ginerelui: la proba scrisă din 15 octombrie, Voicu a luat 62,66 puncte, iar Budașcu – 55,33 puncte.

S-a reglat totul la interviu: a câștigat ginerele

Totul a fost dat, însă, peste cap la interviul de după patru zile: Budașcu a luat 85 de puncte, iar Voicu doar 64. Medii finale anunțate pe 22 octombrie: Budașcu 140,33 admis, Voicu 126,66 respins. Cel din urmă s-a întors în mediul privat, iar o lună mai târziu, pe 23 noiembrie, câștigătorul semna prima declarație de avere ca angajat al ANARZ.

În document se arăta că la Institutul de Oncologie avusese o leafă de aproape 1.600 de lei pe lună. Cinci luni mai târziu, în martie 2019, atunci când a depus o a doua declarație de avere, venitul lui Valentin Budașcu se „îngrășase“ spectaculos: 50.000 de lei pentru respectiva perioadă de la ANARZ, adică o medie de 10.000 de lei pe lună.

Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu“ a fost înființată în 2014, este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat și se află în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform legii, este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale.

Un document postat pe site-ul instituției, în martie acest an, arăta ca Agenția avea 276 de angajați, inclusiv în Centrele Regionale și Oficiile Județene din toată țara.

Învinsul: „Interviul a fost crunt“

Contactat de Newsweek România, Flavius Paul Voicu a declarat că și el a avut suspiciuni în momentul în care a aflat că îl avea drept contracandidat pe ginerele lui Daea.

Aceste suspiciuni au pornit de la parcurgerea condițiilor de înscriere „limba engleză a fost băgată ca să descurajeze amatorii“ și până la comportamentul șefului comisiei de la interviu, directorul general adjunct al ANARZ la acea vreme, Constantin Viziteu.

CANDIDAȚI Valentin Budașcu (sus), ginerele lui Daea, și Flavius Paul Voicu, au fost competitori pentru un loc la Agenția Națională pentru Zootehnie

„Interviul a fost crunt. Mi-a pus niște întrebări execrabile, foarte abstracte, despre niște cifre, în condițiile în care acestea erau aferente probei scrise, la interviu trebuind să fie o discuție despre atitudinea, evoluția candidatului“, spune Voicu.

Acesta și-a amintit că, la un moment dat, un membru al comisiei i-a pus o întrebare mai ușoară, iar Viziteu a cerut ca aceasta să nu fie consemnată în procesul-verbal.

Voicu nu exclude posibilitatea ca Budașcu să fi fost „ajutat“. „M-am gândit să depun plângere penală, dar nu am mai făcut-o“, spune el, explicația fiind că avea în plan să participe și la alte concursuri de la ANARZ și i-a fost frică „să nu fie luat la ochi“.

Șeful Agenției, trimis în judecată de DNA

Șef la ANARZ la momentul derulării concursului era inginerul Lelior Iacob. Șase luni mai târziu, Lelior a avut o mare cumpănă: Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată într-un dosar în care principalul scalp îi aparținea europarlamentarului Laurențiu Rebega, la data faptelor vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.

Într-un comunicat, Direcția îl acuza pe Lelior Iacob că, în 2014, pe vremea când era șef al Centrului Tehnic de Zootehnie Prahova, a participat la fraudarea unor fonduri europene.

Mai precis, Rebega l-a pus pe un fost subordonat să facă acte și să primească 40.000 de euro subvenție pentru o stupină care nu exista în realitate.

FILIERĂ Secretarul de stat la Agricultură Daniel Dumitru Botănoiu l-a luat consilier pe Iacob Lelior, cel care l-a angajat pe ginerele ministrului Daea - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Ulterior, „(...) Rebega Laurențiu l-a determinat pe inculpatul Iacob Lelior, șef al Centrului Tehnic de Zootehnie Prahova, să își exercite necorespunzător atribuțiile de control cu ocazia constatării că, în stupina presupusului apicultor Ionescu Mălăncuș Marius din Brebu Mânăstirei, nu existau albine și să permită acordarea numerelor de înregistrare a stupilor.“ Adică Iacob a descoperit frauda, dar nu a sesizat autoritățile competente.

De precizat că, în total, trei proiecte au fost fraudate, iar patru inculpați, printre care Mălăncuș, și-au recunoscut faptele.

Trimiterea în judecată obligă suspendarea din funcție a funcționarului public, așa că Daea nu a avut ce face și a făcut acest lucru.

Lelior n-a stat, însă, mult timp pe tușă: la 18 zile după trimiterea în judecată, a devenit și mai apropiat de Daea, devenind consilier al lui Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii!

Acesta din urmă și-a dat demisia pe 5 noiembrie 2019, la o zi după învestirea noului Guvern și schimbarea lui Daea, ceea ce înseamnă, teoretic, că Lelior Iacob trebuie să-și caute un nou loc de muncă.

Șeful comisiei de concurs: „De ce nu a depus contestație?“

După trimiterea în judecată a lui Iacob, postul de șef la ANARZ i-a revenit chiar lui Constantin Viziteu, șeful comisiei de la concursul ginerelui.

Despre afirmațiile lui Voicu, el a spus pentru Newsweek România: „Nu am ce să comentez. Există o înregistrare a interviului, se poate verifica. De ce nu a depus contestație?“

Actualul director ANARZ afirmă că a devenit șef al Agenției în mod automat după suspendarea lui Iacob, deoarece anterior fusese ajunctul acestuia.

Sunat de Newsweek România, în momentul în care a aflat subiectul discuției, Valentin Budașcu a închis cu viteza fulgerului, nemairăspunzând nici la mesajele telefonice sau la cel de pe contul de Facebook.

Nici soția sa nu a putut fi contactată, deși i-am lăsat un număr de telefon la locul de muncă și un mesaj privat pe contul de Facebook. Nici de Lelior Iacob n-am dat - în ciuda telefoanelor de la minister, a apelurilor pe cele două numere de mobil și a unui SMS.

Petre Daea s-a enervat când a aflat subiectul și a spus că sunt „speculații“, insinuând o „comandă“ care are ca scop să-i discrediteze activitatea la Ministerul Agriculturii. A vrut să închidă, de-abia l-am oprit pentru a-i pune alte întrebări, prilej cu care, în final, s-a enervat și mai tare.     

Precedentul: fiica, angajată la AFIR

Angajarea ginerelui nu ar fi altceva decât o recidivă de nepotism în ministeriatul lui Daea.

În 2017, una din fiicele sale, Dana Florentina, a devenit angajată, ca referent, la altă instituție subordonată ministerului pe care îl conducea tatăl său: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Ea ajunsese la AFIR în aprilie, pe un post temporar, cu două luni înainte de a termina Facultatea de Inginerie Economică de la Universitatea de Științe Agronomice București.

La puțin timp după ce a terminat facultatea, AFIR a scos la concurs postul de referent la Biroul de presă, cu contract pe perioadă nedeterminată, post câștigat de Dana Florentina.

Chestionat de presă, la acel moment, legat de un posibil conflict de interese, Petre Daea declara că nu vede nici o problemă și că „e un copil care așteaptă să-și găsească rostul în viață și, ca părinte, o ajut. (…)

Este un referent la o unitate subordonată, de câteva luni de zile. Este un adevăr pe care eu nu-l ocolesc și n-aș avea de ce să o fac.“

MIRI Fiica și ginerele lui Petre Daea, în insula Capri, la nuntă, în luna de miere.

La scurtă vreme după angajare, în spațiul public a făcut furori informația că Dana Florentina le trimisese colegilor din AFIR un e-mail în care le solicita bani pentru a merge într-o excursie la Vama Veche. Șefii ei au anunțat, după aceea, că „Dana Florentina Daea a fost avertizata verbal de către șefii ierarhici privind utilizarea e-mail-ului de serviciu“. 

În cea mai recentă declarație de avere, Dana Florentina menționa un venit total de 70.000 de lei, din care ar rezulta, în medie, circa 6.000 de lei lunar.

Morișca de credite a soților Budașcu: de la 900.000 la 9.000 de lei 

Declarațiile de avere ale soților Budașcu ridică niște semne de întrebare la capitolul credite. Valentin declara, în noiembrie 2018, contractarea unui credit de 900.000 de lei, credit luat în același an, pe șapte ani. În martie 2019, acesta scăzuse la 90.000 de lei, dar perioada de rambursare crescuse la șapte ani.

Pe de altă parte, Dana Florentina menționa, în iunie 2018, o datorie de 5.000 de euro, scadentă în 2021, la Banca Transilvania. În iulie 2019, la acest credit scria cifra „20.000“ fără menționarea monedei. De precizat că acest credit nu apare în declarația lui Valentin, așa cum ar trebui, ca soț.

În plus, la fiica lui Daea este prezent un credit la ING, luat în 2018, dar numai de „9.000“ (din nou, moneda nu este indicată) și scadent în 2020.

L-am întrebat pe Petre Daea despre creditul de 900.000 de lei și dacă a pus gaj bunuri ale sale pentru acesta, dar nu a vrut să răspundă.

Ordin de ministru pentru cealalaltă fiică?

După preluarea portofoliilor de către noul Guvern, G4Media a publicat un articol în care dezvăluia faptul că, pe ultima sută de metri a mandatului său, un secretar de stat din Ministerul Agriculturii a semnat în numele lui Daea un ordin prin care ar obține un beneficiu și o societate deținută de Larisa Elena Popescu, cealaltă fiică a fostului ministru.

Aceasta deține, prin concesiune, de la o instituție subordonată Ministerului Agriculturii, o fermă piscicolă în Crevedia-Dâmbovița, contractul urmând să expire anul viitor.

„Prin ordinul semnat de Dumitru Botănoiu se înființează o comisie care poate prelungi contractele de concesiune a terenurilor cu amenajări pisciole pe 49 de ani, prin simpla voință a părților, fără a mai trece prin procedură de licitație“, a scris G4Media.

Concesiunea este pe firma Piscicultorul SA, societate la care a lucrat și cealaltă fiică a lui Daea, înainte de a se căpătui la AFIR.

Larisa Elena Popescu a preluat societatea Piscicultorul în 2006, plătind 145.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro la cursul din acel moment.

Într-un articol anterior, aceeași sursă a descoperit faptul că Piscicultorul primise, în 2009, licențe de funcționare de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, unde vicepreședinte era actuala soție a lui Daea, Camelia Luchian.

Aceasta după ce, în anul anterior, Luchian lucrase chiar la ferma fiicei sale vitrege (este a doua soție a lui Daea). Agenția a negat, apoi, că Luchian a semnat vreun document legat de Piscicultorul SA.

În prezent, Camelia Luchian activează la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, și această instituție fiind subordonată Ministerului Agriculturii.

Nepotismul, marcă înregistrată sub Dragnea

Printre cele mai răsunătoare cazuri de nepotism după 2016:

➤ angajarea la Curtea de Conturi a fiului premierului Viorica Dăncilă;

➤ fiica unuia dintre acționarii firmei Tel Drum și prieten cu liderul PSD Liviu Dragnea a fost numită consul general al României la Torino;

➤ fiul vitreg al ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, Sorin Adrian Pîrvulescu, a fost numit în funcția de consul general la Strasbourg;

➤ fiica deputatului PSD Florin Iordache a ajuns la Cancelaria Băncii Naţionale. În trecut, lucrase la Ministerul
Afacerilor Externe și Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni;

➤ Andreea, fiica baronului de Prahova, Mircea Cosma, a ajuns deputat după ce doi colegi au renunţat la mandate.

Daea, politruc comunist fervent

Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist, după ce a studiat patru ani la Academia „Ștefan Gheorghiu“, școala de partid și de cadre a PCR.

Pentru a fi admis la „Ștefan Gheorghiu“, Petre Daea a arătat că are o origine sănătoasă, a dovedit devotament față de Partidul Comunist, a fost propus de organizațiile muncitorești ale PCR și, în final, a primit binecuvântarea lui Nicolae Ceaușescu.

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ („Ștefan Gheorghiu“ - n.r.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România.

Daea este un simbol al
nepotismului: nu doar că
și-a ajutat ambele fiice să
beneficieze de poziții la stat, 
acum la bifat și pe ginere

 

Acest aspect nu este menționat în CV-ul oficial al ministrului de astăzi al Agriculturii. Între 1982 – 1983, Petre Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorgiu“, urmând Institutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat.

Petre Daea a fost cursant la secția „Agricultură/CAP“. A luat note de 10 la examene precum „Materialismul dialectic și istoric, concepția revoluționară despre lume și viață a PCR, fundament teoretic al conștiinței socialiste“ sau „Atributele conducerii unității agricole socialiste“.

Ministrul Agriculturii a învățat atunci nu doar agricultură colectivistă și CAP-istă. El se angaja la „înfăptuirea unei adevărate revoluții în gândirea tuturor oamenilor muncii care își desfășoară activitatea în agricultură“.

În anii ’80, cei mai negri ai regimului Ceaușescu, acest lucru însemna îndoctrinarea muncitorilor și țăranilor cu ideologia comunistă. La asta s-a angajat Petre Daea cu mare avânt. Documentele și informațiile pe care le publicăm arată că ministrul Agriculturii din Guvernul Dăncilă s-a înregimentat în Partidul Comunist încă din facultate, unde a condus diverse asociații studențești.

În paralel cu activitatea sa de inginer agronom, Daea asigura, într-o notă, secretariarul Comitetului Central al PCR că „am continuat să studiez pentru a-mi ridica nivelul politic și idoleogic“.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa