PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

Liderii Coaliției au decis luni noapte, după 14 ore de negocieri, că renunță la candidatura comună a lui Cătălin Cîrstoiu și vor merge cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din Coaliție.

Cătălin Cîrstoiu și Gabriela FireaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Decizia vine după ce medicul Cîrstoiu le-a spus, după 6 ore de negocieri, că el este un învingător, iar decizia le aparține. Cîrstoiu a plecat de la guvern aproape de miezul nopții, lăsându-i pe liderii PSD și PNL în ședința acestora, care a început la ora 10.00 dimineața.

Discuțiile dintre social-democrați și liberali în ședința Coaliției au început încă de la ora 10.00, pentru a lua o decizie în privința candidatului pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu. La ora 18.00, a venit la discuții și managerul Spitalului Universitar București, care a plecat aproape de miezul noții, ferindu-se de jurnaliști.

  • Filmul celei mai lungi zile din Coaliție:

01:05Coaliția PSD-PNL a decis imediat după miezul nopții să renunțe la candidatura doctorului Cîrstoiu și să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea - PSD și Sebastian Burduja - PNl, pentru a maximiza electoratele celor două partide, au declarat surse din Coaliție pentru HotNews.ro.

Cei doi candidați nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă pe soluții pentru București, mai spun aceleași surse.

Candidații pe sectoare rămân comuni, la fel și listele de consilii locale.

Cătălin Cîrstoiu pleacă de la guvern, din sedinta coalitiei Foto: Hotnews
 

ACTUALIZARE 23:30 După plecarea nervoasă a lui Cătălin Cirstoiu din clădirea Guvernului, liderii PSD și PNL au rămas să continue maratonul discuțiilor despre candidatul la Primăria Bucureștiului. Teoretic s-a decis că medicul Cirstoiu să fie înlocuit din calitatea de candidat, dar practic nu s-a găsit o soluție de înlocuitor pentru acesta. Surse participante la ședință susțin că în noaptea această trebuie să ia o decizie, ceea ce înseamnă că se va înregistra un record absolut în materie de ședințe politice.

Participanți la discuții susțin că liderii din ambele partide sunt nervoși și obosiți, unii dintre ei având bilete de avion în această noapte spre Bruxelles.

 
23:25 Cîrstoiu a plecat din ședința coaliției fără a-și retrage candidatura. Le-a transmis liderilor PSD și PNL că decizia le aparține, au declarat pentru HotNews.ro surse din coaliție. În discuțiile de la guvern, managerul Spitalului Universitar București le-a mai spus liderilor PSD și PNL că ”Eu sunt un învingător și nu am pierdut niciodată o luptă”. Timp de șase ore, ei au încercat să îl convingă să se retragă.
 
Catalin Cirstoiu, Marcel Ciolacu si Nicolae CiucaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 23:20 Surse din conducerea Coaliției PSD-PNL au declarat pentru Digi24.ro că medicul Cătălin Cîrstoiu a acceptat să se retragă din competiția pentru Primăria Bucureștiului.

23:10 Cătălin Cîrstoiu a plecat de la guvern, după 7 ore. Mașina acestuia a fost trasă departe de jurnaliști. Nu există încă nicio informație despre o decizie privind candidatura sa.

23:02 Nicio decizie nici la mai bine de 13 ore de la începerea discuțiilor

18:21 La această oră, are loc o discuție a liderilor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cu Cătălin Cîrstoiu.

18:10 Puțin după ora 18:00, la guvern a ajuns și Cătălin Cîrstoiu.

 
16:20 Ședința coaliției a fost reluată și continuă și la această oră.
 
15.29: Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că strategia coaliţiei, în cazul în care Cătălin Cîrstoiu se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei, este de a avea un alt candidat comun al celor două partide cu şanse de a câştiga. El a mai spus că mandatul medicului Cîrstoiu este pe masa coaliţie, însă consideră că acesta ar trebui să spună dacă se retrage sau merge mai departe. Social-democratul a mai precizat că ideal ar fi ca partidele din coaliţie să câştige şi funcţia de primar general şi să aibă şi Consiliul General pentru că e mai uşor să fie implementate proiectele pentru Bucureşti, transmite News.ro.

„Sigur că, dacă domnul Cîrstoiu va decide să se retragă, nu este o chestiune de costuri, pentru că până la urmă ţi le asumi. Este un lucru în care va trebui… Pentru mine este o oarecare amărăciune, pentru că nu am apucat să vorbim despre viziunea domnului Cîrstoiu despre Bucureşti, despre viziunea contracandidaţilor. Am discutat foarte mult despre foarte puţin, aş zice eu. O să vedem”, a afirmat Lucian Romaşcanu, luni la Parlament.

Întrebat dacă, în cazul în care se retrage Cîrstoiu, este bătut în cuie că va fi un candidat comun al coaliţiei sau se merge şi pe candidaţi separaţi, Romaşcanu a răspuns: „Toate declaraţiile conducerii celor două partide au fost în sensul unui candidat comun şi acesta este şi sensul acestei alianţe, cel puţin la nivel central”.

„N-are rost să avem listă comună, să avem candidaţi comuni la sectoare şi să nu avem un candidat comun la Capitală, deci eu cred că se va merge pe un candidat comun care poate fi, până la urmă, domnul Cîrstoiu. Nu s-a luat nicio decizie”, a completat el.

Purtătorul de cuvânt al PSD nu a putut spune cine va fi candidatul comun şi a adăugat PSD şi PNL i-au oferit sprijinul lui Cătălin Cîrstoiu.    

„Aţi văzut întâlniri de campanie, acţiuni împreună cu sectoarele, lucru la programele de guvernare împreună cu Gabi Firea şi Sebastian Burduja. Pentru cineva care intră pentru prima oară într-o asemenea competiţie, lucrurile sunt cu totul noi şi probabil că dinamica pe care ar fi simţit-o ca necesară domnul Cîrstoiu a fost diferită de cea din teren. Poate că puteam face mai mult. Cu certitudine facem mai mult. Lucrurile erau în prindere de viteză. Acum o să vedem care este rezultatul. A fost un candidat care a venit dintr-o coaliţie care s-a născut destul de greu, de unde şi pierderea de timp în lansarea candidaturii sale. Apoi să urneşti două partide foarte mari pe un candidat şi pe o campanie comună, iarăşi nu este un mecanism extrem de simplu, dar din punct de vedere al verbului a abandona asta înseamnă o intenţie, ceea ce pot să vă spun cu certitudine că nu a existat”, a mai explicat el.

Acesta a mai spus că mandatul lui Cătălin Cîrstoiu privind candidatura este pe masa coaliţiei, iar medicul ar trebui să zică dacă se retrage sau merge mai departe.

„Mandatul său este pe masa coaliţiei, dar în acest moment cred că este primul care trebuie să spună dacă merge sau nu înainte pentru că toată presiunea şi tot ce s-a întâmplat s-au revărsat asupra dumnealui, în primul rând. Sigur că va fi probabil împreună cu dumnealui în coaliţie o discuţie, dar eu înclin să cred că decizia îi aparţine. Lucrurile nu vor decurge cu uşurinţă, dar eu cred că pot decurge înspre un rezultat bun al domnului Cîrstoiu la Bucureşti. Lucrurile sunt foarte complicate. V-o spun ca un observator profesionist, că e în fişa postului, dar şi ca un telespectator sau cititor de media, mult foarte mult a fost dedicat atacului împotriva domnului Cîrstoiu, iar ceilalţi doi candidaţi şi-au văzut de treabă şi au fost promovaţi aşa cum probabil ar fi trebuit să fie toţi. A fost o lipsă de balans pe care am văzut-o, nu acuz pe nimeni, iar acest lucru sigur că are şi repercusiuni în ceea ce înseamnă opinia publică”, a completat social-democratul Romaşcanu.

Chestionat ce va fi mai important să aibă primarul general sau să câştige coaliţia Consiliul General, Lucian Romaşcanu a replicat: „Sunt foarte atent la ce spun acum, dar în acelaşi timp este clar ce spune istoria – un primar are nevoie de Consiliul General”.

„Nu este o chestiune de rea voinţă neapărat, este o chestiune de conflict de viziuni şi am văzut că, atunci când nu există o alianţă în Consiliu care să susţină primarul, lucrurile merg destul de prost. Deci mie mi-ar plăcea să avem şi primarul şi Consiliul pentru a duce proiectele necesare pentru Bucureşti, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii patru ani”, a mai precizat el.

El a mai spus că strategia coaliţiei, în cazul în care se retrage Cătălin Cîrstoiu, este înlocuirea acestuia cu un alt candidat comun cu şanse să câştige Primăria Capitalei.

„Dacă domnul Cîrstoiu se va retrage, strategia coaliţiei este de a înlocui cu un alt candidat cu şanse, acelaşi pentru coaliţie. Da, candidat comun. Nu cred că se va merge pe candidat separat. Nu ştiu. Nu sunt acolo (la discuţia liderilor coaliţiei – n.r.). Nu pot să vă zic acum cum se va termina această şedinţă. Cu certitudine alianţa va avea un candidat unic. Acesta este un fapt şi este menţionat de ambii preşedinţi (PSD şi PNL – n.r.). Sunt convins că îl vom afla astăzi”, a conchis Romaşcanu.

 
14.41: Cei doi președinți de partid, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, discută din nou separat de restul liderilor.

14.40: Medicul Cătălin Cîrstoiu nu mai este candidatul Coaliției la București, anunță Antena 3.

Ora 13.11: Pauză la ședința coaliției. Liderii PSD și PNL nu au reușit încă să ajungă la o decizie comună, astfel că președinții celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au o discuție separată, au declarat surse politice pentru G4Media.

13:00 Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că liderii coaliției înclină să îl retragă pe Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, însă la acest moment nu există o decizie privind înlocuitorul acestuia pentru alegerile din 9 iunie.

Dezbaterile cu ușile închise se poartă ca și cum ”cursa pilot” a campaniei electorale de primăvară începe, într-un fel, abia azi pentru coaliția de guvernare, au confirmat mai mulți lideri, într-o discuție cu HotNews.ro.

”Se negociază aprins”, a spus unul dintre acești lideri, sub condiția confidențialității. ”Practic, tema candidaturii pentru București a deschis ședința și asta e tot ce ne preocupă acum”, a continuat politicianul.

”Se discută posibilitatea retragerii, da. Dar liderii Coaliției PSD-PNL nu au ajuns încă, luni la prânz, la o soluție în cazul candidaturii doctorului Cîrstoiu”, au mai spus sursele din Coaliție.
Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene