PSD va propune Coaliţiei o majorare a pensiilor de peste 5,1%

PSD va propune Coaliţiei o majorare a pensiilor de peste 5,1%

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că salariul minim trebuie să crească și că PSD va propune Coaliţiei o majorare mai mare a pensiilor decât formula din lege, de 5,1%.

Marius Budăi trebuie să vină și cu o nouă lege a pensiilor FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Noi suntem pe final cu acest pachet social. Chiar astăzi de dimineaţă am avut şi voi avea în continuare ultimele discuţii cu domnul ministru al Finanţelor, după care vom discuta cu liderii partidului, să prezentăm ceea ce noi am terminat practic aseară de lucrat, suntem pe construcţia finală. Vom anunţa în termenul cel mai scurt ceea ce se întâmplă. De alfel, eu cred că cetăţenii români s-au obişnuit ca atunci când PSD este la guvernare, grija pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri, pentru că nu vom avea doar un pachet social, vom avea un pachet socio-economic. Vom gândi măsuri cum am gândit şi până acum, echilibrate, împărţite între pachetul social şi pachetul economic. Cea mai bună protecţie socială pentru o persoană aptă de muncă este existenţa unui loc de muncă”, a declarat Budăi, într-o intervenție la Antena 3.

În acest pachet avem şi măsuri sociale şi măsuri economice. În primul rând, grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia, pentru iarna 2022-2023 să nu aibă preţuri modificate. Vorbesc de consumatorii casnici. Specialiştii noştri au lucrat pe astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie. Vom avea discuţiile finale, asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă”, a completat ministrul Muncii.

Măriri în trepte

Marius Budăi nu a vrut să dea cifre exacte referitoare la măririle de pensii. „Nu o să confirm sau să infirm cifre, o să spun doar că da, am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri, acei 200 de lei netaxabili, posibiltatea majorării salariului minim, fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român (...) De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pesiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%. Noi în PSD am discutat şi vom propune coaliţiei o majorare mai mare decât formula din lege, care ar fi trebuit ca acum să fie majorate pensiile cu în jur de 5,1%. Vom anunţa în curând cu cât se vor majora exact”, a precizat ministrul Muncii.

Mult mai generos a părur președintele PSD, care săptămâna trecută vorbea de actualizarea pensiilor cu rata inflației, ceea ce în moment ar însemna circa 15%.

„Vor fi indexate pensiile cu rata inflației. Legea există. Se vor mari cu indexul inflației. Să depășim acest 1 septembrie și să venim cu actul normativ pe energie”. Rata inflației pe luna iulie a fost de 15%, după ce cu o lună înainte ajunsese la 15,05%.

Coaliția ar trebui să anunțe în curând noul pachet social și economic, pentru acesta urmând să fie stabilite sumele bugetare la următoarea rectificare. În noiembrie ar trebui să fie următoarea rectificare bugetară, când ar trebui să vină și o serie de solicitări și din partea autorităților locale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...