PSD/PCR? Mihai Șora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, după ce a fost la proteste. Filosoful și-a amintit de turnătorii la Securitate

PSD/PCR? Mihai Șora s-a trezit cu contul de Facebook blocat, după ce a fost la proteste. Filosoful și-a amintit de turnătorii la Securitate

Filosoful Mihai Sora spune ca i-a fost "raportat" contul de Facebook si rememoreaza perioada comunismului, in care a fost urmarit si turnat la Securitate, i-a fost ascultat telefonul si citita corespondenta. „28 noiembrie 2017: Cer negru deasupra Romaniei”, isi incheie Sora mesajul.

Intr-un mesaj postat marti dimineata pe Facebook, Mihai Sora spune ca i-a fost "raportat" contul si rememoreaza perioada comunista, in care era urmarit de Securitate.

Textul dramatic publicat de filosof:

„Dragi prieteni,
am fost „raportat“ 
(se pare că acesta este verbul corespunzător).

În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii și, în orice caz, menită să țină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceaușismului târziu, un reflex condiționat pentru mulți oameni, – de la vecinul din bloc, șeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care își turna tatăl, tatăl care își nenorocea copilul.

Ani de zile, am fost urmărit, măturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondența citită și tradusă… (– da, Securitatea avea angajați care traduceau toate scrisorile în limba română, dacă se întâmpla să scrii în franceză, în germană, în engleză sau în alte limbi). 
Dosarele deschise pe numele meu și aflate în arhiva CNSAS sunt multe, copleșitoare. 
Așa am aflat, de pildă, că turnătoriile (al căror obiect sunt) încep din 1947, pe când, cercetător în Franța, îl studiam pe Pascal. 
Așa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker și acoliților săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franța într-o excursie, după zece ani de absență, să-mi văd părinții, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioți“, expediată chiar de la Paris.
Așa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani. Și tot așa am aflat (și retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinților săi.

Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe.
Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul.
Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, și iată că s-au redeschis porțile, iar contul meu a fost deblocat.

Este marți, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României.”

Val de plangeri la adresa Facebook dupa protestele de duminica: numeroase conturi blocate cel putin partial, dupa distribuirea de materiale referitoare la manifestatiile din Bucuresti! Zeci de persoane se plang, incepand de duminica, de faptul ca Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a posta pe paginile lor, dupa ce au distribuit sau publicat materiale legate de protestele antiguvernamentale. Cei mai multi sunt informati ca postarile lor sunt "suspecte de spam", "incalca standardele comunitatii" sau "folosesc incorect" unele instrumente ale retelei de socializare.

Foarte multe reclamatii s-au strans pe pagina lui Dragos Stanca, seful companiei Thinkdigital, ce lucreaza cu Facebook in campanii publicitare si ale proiecte de comunicare in social media. Dragos Stanca a cerut, duminica, oamenilor sa ii semnalizeze conturi blocate "automat si aparent abuziv, prin raportare masiva", el afirmand ca va incerca sa afle "daca e sau nu un fenomen coordonat".

Printre cei care au avut conturile blocate total sau partial se numara bloggeri, vloggeri, jurnalisti si alte persoane influente in diverse comunitati pe Facebook.

Acestia arata ca au fost blocati pe parcursul zilei, de cele mai multe ori, in cazurile semnalate, ei putand sa comenteze sau sa reactioneze la alte mesaje, dar nu sa publice propriile materiale sau sa distribuie. Printre reclamatiile sustinute prin capturi de ecran se numara:

 - persoane cu acces blocat sau limitat pentru ca/la scurt timp dupa ce au distribuit pagina evenimentulului "Bucuresti-Stop Legile Justitiei". Acestea nu au mai putut publica sau distribuifotografii de la protest sau alte materiale pe motiv ca postarile erau "suspecte de spam si neconforme cu Standardele Comunitatii"

 - persoane blocate partial (nu pot publica, ci doar comenta sau reactiona) ca au incercat sa distribuie in mai multe grupuri imagini de la proteste

 - persoane care au fost blocate partial pentru ca au distribuit articole de presa referitoare la participarea filosofului Mihai Sora la proteste

 - persoane care au distribuit materiale de presa referitoare la proteste (inclusiv de pe Stirile ProTV)

 - persoane care au distribuit live-uri de la proteste

 - persoane care au publicat versuri de protest la adresa lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu

 - persoane care au distribuit un mesaj publicat pe Facebook de Dacian Ciolos

 - persoane care au distribuit clipuri publicate de Malin Bot, cel care i-a abordat, la Gaudeamus, pe Dan Voiculescu si Adrian Nastase si le-a cerut pozitii in calitatea lor de "infractori"

 - persoane care reclama faptul ca nu li se afiseaza in feed ceea ce au publicat altii despre proteste

Cativa dintre cei care s-au plans de blocarea partiala a conturilor au revenit dupa cateva ore si au spus ca pot posta din nou pe Facebook. Altii, contactati de HotNews.ro, au spus luni la pranz ca in continuare nu puteau publica nimic in reteaua sociala.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale