Puciul HOȚILOR a EȘUAT! CSM a hotărât că procurorii de la parchetele importante rămân în funcții

Puciul HOȚILOR a EȘUAT! CSM a hotărât că procurorii de la parchetele importante rămân în funcții

Puciul HOȚILOR a EȘUAT! CSM a hotărât că procurorii de la parchetele importante rămân în funcții! Secția de procurori din CSM a decis, miercuri, că noile condiții de vechime nu se aplică retroactiv, au declarat pentru G4Media.ro surse din secție.

Cele mai importante puncte de vedere din cadrul deciziei referitoare la soarta procurorilor:

- Delegările care nu îndeplinesc condițiile de vechime de zece ani la DNA și DIICOT încetează

- Delegările care au și vechime și grad, cum e este și cazul fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, rămân în funcție

- Pentru celelalte condiții, secția de procurori din CSM a apreciat că legea nu poate dispune decât pentru viitor. Astfel, procurorii numiți pe bază de interviu și care au fost numiți la data respectivă în mod legal la data respectivă rămân în funcție.

- Noua regulă prevăzută de legea de organizare judiciară, care prevede că procurorii vor fi numiți la DNA pe bază de concurs, corelată cu articolul VII din OUG, care prevede că procurorii pot rămâne în funcție numai dacă îndeplinesc noile condiții, se va  aplica pentru viitoarele angajări

- Celelalte delegări din sistem, dacă procurorii nu au și grad și vechimea de zece ani, încetează

Potrivit surselor G4Media.ro, decizia de interpretare a fost luată în unanimitate. Acesta reprezintă un punct de vedere al secției pentru procurori.

UPDATE Poziția oficială a secției de procurori din cadrul CSM:

”În şedinţa din data de 17 octombrie 2018,  Secţia pentru procurori  a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete.”

Poziția secției de procurori din CSM coincide cu poziția DNA, care a transmis ieri un punct de vedere.

Potrivit documentului prezentat în exclusivitate de G4Media.ro, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori.

În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…