Puigdemont nu se va prezenta în fața justiției din Spania, unde riscă să fie arestat, afirmă avocatul său

Puigdemont nu se va prezenta în fața justiției din Spania, unde riscă să fie arestat, afirmă avocatul său

Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont, destituit de Madrid și aflat în prezent la Bruxelles, nu se va prezenta joi în fața justiției spaniole, întrucât există un "risc ridicat să fie arestat", a anunțat avocatul său, Paul Bekaert, transmite miercuri AFP.

"După cum mi-a spus, nu se va prezenta, pentru că vrem să așteptăm reacțiile guvernului spaniol ca să vedem ce se va întâmpla", a declarat avocatul belgian marți seara pe postul public olandez NOS.

Potrivit lui Bekaert, "există un risc ridicat ca Puigdemont să fie arestat" dacă se întoarce în Spania.

Fostul premier al executivului catalan destituit a fost convocat împreună cu 13 dintre foștii săi consilieri în fața tribunalului (Audiența Națională) pe 2 și 3 noiembrie pentru a fi audiați în vederea unei posibile inculpări pentru declarația de independență votată vineri de parlamentul Cataloniei, după cum a anunțat marți seară această instanță.

Paul Bekaert a mai afirmat că "nu este necesar" ca Spania să ceară autorităților belgiene extrădarea clientului său. "M-am mai ocupat de numeroase cazuri în care erau implicați basci spanioli și a avut loc pur și simplu un interogatoriu aici (în Belgia), realizat de poliția locală", a explicat avocatul. Acesta a adăugat că este "prematur" să se spună dacă Puigdemont va putea beneficia de un proces echitabil în Spania, dar că va folosi "cu siguranță acest argument în cazul unei eventuale cereri de extrădare".

Fostul premier catalan a declarat marți, într-o conferință de presă desfășurată în capitala Belgiei, că în condițiile acțiunilor în forță ale guvernului de la Madrid a decis să 'încetinească' procesul independenței Cataloniei și se va întoarce acolo numai dacă va primi 'garanții' din partea executivului spaniol privind un 'proces corect', întrucât el consideră că justiția spaniolă este 'politizată', negând totodată că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia, țară unde deocamdată va rămâne pentru a fi 'în siguranță'.

Avocatul său belgian a confirmat marți seara pe postul flamand de radio-televiziune VTM Nieuws că Puigdemont nu are "intenția să se întoarcă în Spania în săptămânile care vin".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 O dobitoacă

4 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

5 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“