Puterile nucleare își reduc și modernizează arsenalele (studiu)

Puterile nucleare își reduc și modernizează arsenalele (studiu)

Puterile nucleare mondiale își reduc și modernizează în același timp arsenalele nucleare, în contextul în care investițiile în astfel de arme cresc, conform raportului unui institut de cercetare suedez publicat luni, potrivit DPA.

Institutul Internațional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI) a precizat că, "deși numărul total de arme nucleare în lume continuă să scadă, toate statele cu arme nucleare își modernizează arsenalele nucleare".

Aceste state "nu vor fi pregătite" să renunțe la arsenalele lor "în viitorul apropiat", se arată în raport.

Reducerea generală a numărului de arme nucleare este reprezentată în mare parte de reducerile făcute de SUA și Rusia. Cele două dețin 13.800 de arme nucleare, aproape 93% din totalul global.

Ambele țări au introdus programe ample de modernizare, SUA intenționând să cheltuiască 400 de miliarde de dolari până în 2026 pe întreținerea și actualizarea arsenalului lor nuclear.

"Creșterea plănuită a cheltuielilor SUA nu este neașteptată. Actuala administrație americană continuă planurile ambițioase de modernizare nucleară stabilite de (fostul) președinte Barack Obama", a precizat Hans Kristensen, cercetător asociat al SIPRI.

Și statele cu mai puține arme nucleare investesc în modernizare, se mai arată în raport.

Coreea de Nord deține suficient material fisionabil pentru 10-20 de focoase nucleare, "o creștere bazată pe estimările din anii precedenți", mai menționează documentul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...