Puternica dronă RQ-4B Global Hawk, din nou în zbor deasupra Mării Negre

Puternica dronă RQ-4B Global Hawk, din nou în zbor deasupra Mării Negre

O puternică dronă Northrop Grumman RQ-4B a revenit vineri la misiunile de supraveghere din Marea Neagră după o pauză de câteva zile.

Drona Northrop Grumman RQ-4B a revenit vineri la misiunile de supraveghere din Marea Neagră

Ultima apariție a unui activ NATO în zona Marii Negre datează din 27 iunie când un avion de supraveghere britanic RC-135W a și fost interceptat, dar fără incidente, de aeronave SU-27 rusești.

Astăzi, însă, o puternică drona Northrop Grumman RQ-4B (înregistrarea 11-2046, indicativ FORTE10) a părăsit Baza Sigonella din Italia și s-a îndreptat spre Marea Neagră.

În mod neobișnuit, aeronava fără pilot la bord a realizat două bucle peste Marea Ionică, între spațiile aeriene ale Italiei și Greciei. Ar putea fi vorba de o operațiune de monitorizare în beneficiul grupului de luptă al portavionului USS Ford (CVN-78) care operează în sudul Adriaticii.

image

Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk dispune de o multitudine de senzori electro-optici și infraroșu, dar și de un radar de mare acuratețe care permit supravegherea a 100.000 km2 de teren pe zi, o zonă de dimensiunea Coreei de Sud sau a Islandei. Drona, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este operată de la sol de trei oameni, are o autonomie de peste 32 de ore și execută misiuni de monitorizare a ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?