Putin a anulat un decret care prevedea soluționarea conflictului transnistrean respectând suveranitatea Republicii Moldova

Putin a anulat un decret care prevedea soluționarea conflictului transnistrean respectând suveranitatea Republicii Moldova

Vladimir Putin a anulat marți un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Soldați ruși în Transnistria FOTO EPA-EFE

„Rusia va continua să participe la căutarea unor căi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova, prin acordarea unui statut special Transnistriei”, se arată în decretul din 2012 privind măsurile de realizare a cursului extern al Kremlinlui.

Marți, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în ucraina, Vladimir Putin a anulat acest decret sub pretextul că ar fi „învechit”.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decretul publicat marți.

Conform deciziei lui Putin, decretul din 2012 nu mai este valabil de marți, 21 februarie 2022, transmite deschide.md.

Anularea acestui decret survine într-o perioadă de înăsprire a tonului Moscovei la adresa Chișinăului.

Săptămâna trecută, președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova.

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și a oprit tentativele de violență. În toamnă s-a pus accentul pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina