Putin a dat startul epurărilor din armata rusă, potrivit unui expert militar

Putin a dat startul epurărilor din armata rusă, potrivit unui expert militar

Președintele rus Vladimir Putin a dat startul epurărilor la vârful armatei după revolta liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a apreciat analistul Michael Clarke pentru Sky News.

Putin a început epurările la vârful armatei, cred experții militari FOTO PROFIMEDIA

Acesta a comentat motivele demiterii unui comandant capabil și „popular” printre soldați, generalul Ivan Popov, demis recent pentru că a criticat probleme cu care se confruntă soldații ruși pe câmpul de luptă din Ucraina.

Popov, supranumit „Spartacus” și care își numea soldații „gladiatori”, a exprimat critici pertinente la adresa armatei, a explicat analistul. El nu a formulat plângerile obișnuite legate de insuficiența muniției sau a artileriei, ci a criticat lipsuri precum indisponibilitatea echipamentelor pentru contrabaterie, a dronelor pentru recunoaștere și a sprijinului aerian, adică dotări necesare pentru a obține efecte de arme combinate. Este un comandat care a încercat să lanseze astfel de atacuri și s-a descurcat bine, după care a răbufnit, exprimându-și între altele frustrarea că soldații nu au fost deloc rotiți pe perioade lungi. Din simplul motiv că a lansat aceste critici a fost eliberat din funcție.

Se crede că nu mai puțin de 28 de militari de la vârful armatei rusei - între care generali de una sau mai multe stele - se află sub suspiciunea că ar fi neloiali, iar 15 dintre aceștia ar fi fost deja demiși.

Situația este că există nemulțumire la nivel înalt în armata rusă, iar o parte structura militară de vârf este destructurată top, în timp ce comandanți capabili sunt scoși pe tușă, ceea ce în mod cert se va repercuta asupra trupelor de nivel inferior care se află pe câmpul de luptă, apreciază Michael Clarke.

În același timp, armata rusă pierde constant generali și ofișeri de rang înalt – de pildă, generalul-locotenent Oleg Ţokov, comandantul adjunct al districtului militar sud al Rusiei, care a fost ucis marţi în apropierea oraşului Berdiansk, în sudul regiunii Zaporojie, probabil după un atac cu o rachetă cu rază lungă de acțiune Storm Shadow asupra unui hotel care găzduia comandanți militari ruși sau al fostului căpitanului de submarin responsabil cu mobilizarea în regiunea Krasnodar, Stanislav Rjițki, împușcat în timp ce făcea jogging – care se poate să nu fi fost ucis din cauza războiului, dar care era totuși un comandant valoros pentru armata rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat