Putin ar fi fugit din Moscova. În capitală se fac pregătiri pentru sosirea rapidă a mercenarilor Wagner

Putin ar fi fugit din Moscova. În capitală se fac pregătiri pentru sosirea rapidă a mercenarilor Wagner

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, dictatorul rus Vladimir Putin a părăsit Moscova spre Valdai, o reședință folosită în caz de urgență, în timp ce secretarul de presă al Kremlinului neagă această informație.

Militari pe străzile Moscovei Foto EPA EFE (arhivă)

„Avem deja date că Putin pleacă din Moscova. Este dus la Valdai”. Serviciile speciale ucrainene au primit și informații despre panica de la Moscova și pregătirile pentru minarea podurilor din capitala Rusiei.

În același timp, secretarul de presă al președintelui rus, Dmimitri Peskov, a declarat pentru RIA Novosti că Putin ar fi „lucrează la Kremlin”.

Totodată, Secretariatul vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, respinge și informația conform căreia politicianul ar fi părăsit regiunea Moscovei.

Ei susțin că Medvedev, asistenții săi și secretariatul ar fi la locul de muncă și își îndeplinesc sarcinile.

Totodată, publicația „Vajnîe istorii” relatează că avionul lui Putin a decolat de la Moscova și a dispărut de pe radar.

Avionul special Il96-300PU al lui Putin a plecat din Moscova spre Sankt Petersburg la 14:16, ora Moscovei, potrivit datelor FlightRadar. Destinația nu este indicată, aceasta a dispărut din sistemul de urmărire din regiunea Tver. Una dintre reședințele lui Putin se află în regiunea Tver. Pe această aeronavă sunt instalate echipamente pentru controlul Forțelor Armate.

Administrația președintelui a Federației Ruse se teme că în câteva ore wagneriții lui Evgheni Prigojin s-ar putea găsi nu departe de Moscova, iar luptele vor începe în apropierea capitalei.

Una dintre sursele apropiate administrației președintelui recunoaște că problema Prigojin a fost subestimată la Kremlin: „Au discutat la ședințe, au convenit că este un aventurier îndrăzneț și nu respectă regulile. Riscul unei revolte militare a fost recunoscut ca zero - au calculat că dacă ar face asta ar fi doar o nebunie.

Acum, Kremlinul este încrezător că armata și forțele de securitate vor putea opri coloanele Wagner. În același timp, unul dintre interlocutori nu are nicio îndoială că măcar unii mercenari vor putea „pătrunde până la Moscova”.

Direcția Principală de Informații a armatei Ucrainene spune că Moscova se pregătește pentru un asediu.

Potrivit GUR, capitala Rusiei este „practic izolată” de unitățile de poliție și militare. Există patrule întărite la fiecare intersecție și ieșiri din oraș. Un număr mare de autobuze fără numere și semne de identificare cu oameni înarmați înăuntru se deplasează prin oraș. Transportul interregional de pasageri a fost suspendat.

La Moscova , conform GUR, toate echipamentele militare, care până acum au rămas în rezervă și în regiunile de frontieră, sunt retrase.

Roskomnadzor va opri internetul în zonele în care autoritățile ruse au instituit un regim de operațiuni antiteroriste. Vorbim despre Moscova, regiunea Moscova și regiunea Voronej.

Autorităţile din regiunea rusă Lipeţk, situată la nord de regiunea Voronej, le cer sâmbătă locuitorilor să rămână în case şi să nu se deplaseze, în cursul unei rebeliuni militare a grupării paramilitare ruse Wagner, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează AFP.

”Pentru a asigura ordinea şi securitatea cetăţenilor regiunii Lipeţk, Cartierul General Operţional (al oblastului) îi îndeamnă pe locuitori să nu iasă din case decât în caz de necesitate şi să renunţe la orice deplasare cu un vehicul privat”, anunţă într-o postare pe Telegram autorităţile de la nivel regional.

Autorităţile din Lipeţk fac acest anunţ după ce guvernatorul oblastului vecin, Voronej, care se află la frontiera cu Ucraina ocupată - de unde vin combatanţii Wagner - a anunţat confruntări militare împotriva rebeliunii.

Soldații ruși au stabilit o poziție de mitralieră la marginea Moscovei, potrivit fotografiilor publicate de un ziar rus.

Ziarul rus Vedomosti scrie că posturi de mitralieră au fost instalate la marginea de sud-vest a orașului. Fotografiile au arătat, de asemenea, polițiști înarmați adunându-se în punctul de intrare al autostrăzii M4 – pe care mercenarii revoltați Wagner se deplasează – în capitala Rusiei. Publicația ucraieană The Kyiv Post ntează că au fost săpate tranșee la marginea Moscovei.

Serghei Narîișkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, a declarat sâmbătă că este clar că ceea ce el a numit o încercare de a destabiliza societatea și de a declanșa un război civil fratricid a eșuat, scrie agenția de presă TASS.

Narîșkin se referea la ceea ce autoritățile spun că este o revoltă armată a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Între timp, Prigojin a spus că trupele sale nu au avut nevoie să tragă nici un foc când au preluat controlul asupra cartierului general al Districtului Militar de Sud al Rusiei din Rostov.

Într-un nou mesaj audio difuzat sâmbătă de serviciul său de presă, el a spus că oamenii săi au fost loviți cu focuri de artilerie și cu rachte trase din elicoptere în drum spre Rostov.

El a spus că crede că are sprijinul poporului rus pentru ceea ce el numește „marșul dreptății”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB