Putin ar miza pe victoria lui Trump în 2024, se arată îngrijorați oficiali americani

Putin ar miza pe victoria lui Trump în 2024, se arată îngrijorați oficiali americani

Oficialii occidentali sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că președintele rus Vladimir Putin prelungește războiul în Ucraina în speranța că fostul președinte Donald Trump sau un alt candidat republican va prelua Casa Albă în 2024 și va reduce finanțarea americană pentru țara atacată, a relatat CNN, citând patru oficiali americani.

Putin ar miza pe tăierea sprijinului financiar al SUA pentru Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Cu toate că Statele Unite nu au primit informații concrete legate de faptul că Putin ia în calcul alegerile prezidențiale americane din 2024 în planurile sale pe termen lung în ceea ce privește Ucraina, acest subiect este o preocupare centrală a oficialilor din domeniul securității naționale și a diplomațiilor, au declarat oficiali guvernamentali pentru postul de televiziune american.

„Putin știe că Trump îl va ajuta. La fel și ucrainenii și partenerii noștri europeni. Deci, chiar dacă nu am văzut nimic explicit în acest sens, trebuie să presupunem, cred, că toată lumea se gândește la asta", a declarat o sursă anonimă pentru CNN, citat de Insider.

Un alt oficial american a declarat pentru CNN că nu are "nicio îndoială" că Putin "încearcă să reziste" până la următoarele alegeri din SUA, în timp ce un oficial european a dezvăluit că, în opinia sa, a permite ca războiul să continue până la alegeri este "tocmai planul lui Putin".

În timp ce Ucraina își pune în aplicare contraofensiva sa mult așteptată ce înaintează lent și pe alocuri poticnit, nu există indicii că războiul încetinește. Unii analiști au estimat că conflictul ar putea continua într-un fel sau altul ani de zile.

Dacă Putin așteaptă ca Trump , sau un politician cu vederi asemănătoare, să câștige în noiembrie 2024, înseamnă că plănuiește să supună Rusia la încă 15 luni de război. Or, adevărul este că această strategie ar putea fi o provocare logistică, având în vedere problemele tot mai mari de forță de luptă, disfuncționalitățile tot mai mari din rândurile sale armate epuizate și autoritatea în scădere a lui Putin în urma revoltei Grupului Wagner.

Cu toate acestea, oficialii au declarat pentru CNN că sunt de părere că Putin ar putea vedea o altă președinție Trump ca pe o salvare, un pariu probabil sigur, având în vedere atitudinea lui Trump față de Putin în anul și jumătate de când Rusia a invadat Ucraina. După invazie, Trump a numit "genială" justificarea lui Putin pentru începerea conflictului, iar ulterior a dat vina pe SUA pentru război, acuzând politicienii americani că "aproape l-au forțat" pe Putin să invadeze.

Sondajele de opinie sugerează că Trump este un favorit clar al Partidului Republican, în pofida nenumăratelor sale probleme juridice , la care s-a adăugat o a treia acuzație penală săptămâna aceasta. Fostul președinte nu s-a pronunțat dacă va continua să susțină Ucraina în cazul în care va câștiga, dar a cerut săptămâna aceasta parlamentarilor republicani să rețină ajutorul militar pentru această țară până când președintele Joe Biden va fi de acord cu anchetarea de către Congres a fiului său Hunter Biden.

Alegerile de anul viitor complică lucrurile pentru că rușii cred că au o luminiță la capătul tunelului. Îl încurajează pe Putin să creadă că pot rezista mai mult decât americanii, deoarece sprijinul politic pentru Ucraina va fi compromis dacă Trump va câștiga”, a declarat Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia, pentru CNN.

Posibilul joc pe termen lung al lui Putin face ca asistența continuă a SUA pentru Ucraina să fie cu atât mai importantă, au declarat oficialii pentru publicație.

Totuși, un sondaj CNN realizat de SSRS și publicat săptămâna aceasta a sugerat că sprijinul pentru Ucraina este în scădere în rândul electoratului american. Cincizeci și cinci la sută dintre americanii intervievați au răspuns că sunt de părere că Congresul nu ar trebui să aprobe mai multe fonduri pentru sprijinirea Ucrainei.

Cu toate acestea, administrația Biden nu intenționează să înceteze să mai sprijine Ucraina prea curând, a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan în comentarii luna trecută, declarând pentru media americană că Putin va fi dezamăgit dacă își pune speranțele în alegerile din 2024.

"Dacă, de fapt, el mizează pe faptul că voința americană se va clătina sau se va prăbuși, va tot pirde acest pariu", a spus Sullivan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”