Putin: Armele hipersonice ale Rusiei contribuie la menţinerea stabilităţii globale şi a echilibrului strategic

Putin: Armele hipersonice ale Rusiei contribuie la menţinerea stabilităţii globale şi a echilibrului strategic

Armele hipersonice ale Rusiei contribuie la menţinerea stabilităţii globale şi a echilibrului strategic, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat luni de agenţia TASS.

Potrivit lui Putin, SUA şi-au lansat programul de dezvoltare a unui scut antirachetă cu scopul de a perturba stabilitatea şi echilibrul strategic, "crezând că cealaltă tabără nu va fi capabilă să răspundă în mod adecvat, dacă vor folosi arme nucleare".

"Dar, prin dezvoltarea acestor sisteme (hipersonice) moderne, inclusiv a unora care pot evita cu uşurinţă orice sistem împotriva rachetelor balistice, noi menţinem această stabilitate strategică şi acest echilibru strategic. Este esenţial nu doar pentru noi, ci şi pentru securitatea globală", a explicat liderul de la Kremlin, într-un interviu în cadrul unui proiect intitulat "20 de întrebări cu preşedintele Vladimir Putin".

Ca răspuns la remarca ziaristului Andrei Vandenko de la TASS, care a parafrazat aşa-zisul principiu al pistolului lui Cehov, spunând că, "dacă (în primul act al piesei) atârnă pe perete o armă hipersonică, aceasta va fi detonată cu siguranţă în al doilea sau al treilea act", Putin a punctat că viaţa reală urmează alte principii.

"Poate că în teatru e adevărat. În realitatea de securitate şi politică domneşte o altă regulă. Arma va fi detonată dacă este instalată pe o scenă. Iar dacă pe o altă scenă este instalată o armă similară, e improbabil că persoana care se află lângă ea îşi va asuma libertatea de a o folosi", a explicat Putin.

Acest echilibru de puteri a permis lumii să evite un conflict armat major după al doilea război mondial, a adăugat preşedintele rus.

Vladimir Putin a afirmat anterior că după ce Moscova se va dota cu arme hipersonice cheltuielile uriaşe ale altor ţări cu programe de descurajare vor deveni lipsite de sens. El a mai spus că Rusia este înaintea altor state din punct de vedere al armelor de ultimă generaţie, inclusiv hipersonice.

La sfârşitul anului trecut în Rusia a intrat în serviciu activ primul regiment înarmat cu rachete hipersonice Avangard, o armă fără egal în lume, scrie TASS. Continuă testele pentru alte sisteme de arme ultramoderne, inclusiv racheta hipersonică antinavă Zirkon şi noua generaţie de rachete strategice Sarmat.

În ultimele luni, Statele Unite au admis în repetate rânduri că au rămas în urma Rusiei şi Chinei în ce priveşte producerea de arme hipersonice. Ministrul american al apărării Mark Esper a declarat la 7 decembrie anul trecut că SUA trebuie să-i prindă din urmă pe ceilalţi competitori şi că a fost dublată finanţarea pentru cercetările privind focoasele hipersonice. Potrivit media americane, se lucrează în prezent la nouă astfel de proiecte militare, testele de zbor pentru patru prototipuri fiind programate pentru anul în curs. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...