Putin cheamă UE "să nu mai joace la o singură poartă", într-un editorial în ziarul elen Kathimerini

Putin cheamă UE "să nu mai joace la o singură poartă", într-un editorial în ziarul elen Kathimerini

Rusia nu vede probleme insolubile în relațiile sale cu UE și pledează pentru un dialog într-o gamă largă de subiecte, dar nu observă deocamdată disponibilitate în această privință de cealaltă parte, scrie președintele rus Vladimir Putin într-un editorial publicat joi în ziarul elen Kathimerini, înaintea vizitei sale, vineri, în Grecia, relatează agenția de presă TASS.

"Rusia pornește de la necesitatea construirii unui dialog autentic și pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană cu privire la o gamă largă de probleme, de la liberalizarea vizelor până la formarea unei alianțe energetice. Cu toate acestea, nu vede deocamdată disponibilitate din partea partenerilor europeni de a merge pe o cale reciproc avantajoasă și de viitor", susține șeful statului rus.

Moscova consideră că "nu există probleme de nerezolvat în relațiile ei cu UE", scrie Putin. "Pentru a reveni pe calea parteneriatului multilateral este necesar să fie abandonată logica păguboasă a 'jocului la o singură poartă' și să se țină cont cu adevărat de punctele de vedere și interesele fiecărei părți", adaugă liderul rus.

Declinul în relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, menționează el, reprezintă un impediment pentru aprofundarea cooperării ruso-elene. Aceasta are un "impact negativ asupra dinamicii schimburilor comerciale bilaterale care, în comparație cu indicatorii de anul trecut, s-au diminuat cu o treime, până la 2,75 miliarde de dolari", a argumentat Vladimir Putin.

În articolul său, Putin face apel la crearea unei zone de cooperare economică și umanitară, de la Atlantic la Pacific. "În prezent, Rusia și Uniunea Europeană au ajuns la o răscruce, când este necesar să fie dat un răspuns la întrebarea cum vedem viitorul relațiilor noastre, în ce direcție dorim să mergem?", se întreabă retoric președintele rus. "Sunt convins că în urma evenimentelor din Ucraina trebuie trase concluziile necesare și de trecut la construirea unei zone extinse economice și de cooperare umanitară de la Atlantic la Pacific, în baza unei arhitecturi de securitate egală și indivizibilă", pledează liderul rus.

În acest context, Putin evocă proiectul de conductă South Stream și interesul Moscovei pentru realizarea acestuia. Diversificarea transportului de gaze va crește securitatea energetică a Europei, susține șeful statului rus.

Președintele Rusiei va efectua o vizită de două zile în Grecia (27-28 mai) pentru discuții în special cu omologul său grec Prokopis Pavlopoulos și premierul Alexis Tsipras în probleme legate de cooperarea economică și energetică. Aceasta este primă vizită a lui Vladimir Putin într-o țară din Uniunea Europeană în ultimele șase luni. "O atenție deosebită va fi acordată cooperării culturale și umanitare (...) în contextul celebrării în 2016 a unui mileniu de prezență (monastică) rusă pe Muntele sfânt Athos", menționează un comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

Relațiile dintre Rusia și UE s-au deteriorat ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană. UE a impus în vara anului 2014 sancțiuni economice severe Rusiei care ajung la scadență la sfârșitul lunii iulie. Decizia dacă acestea vor fi prelungite sau cel puțin parțial suspendate urmează să fie luată la sfârșitul lunii iunie, cu ocazia summitului european.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”