Putin, criticat, inclusiv de un eventual succesor, în legătură cu moartea lui Prigojin: Rusia, sub haos și banditism

Putin, criticat, inclusiv de un eventual succesor, în legătură cu moartea lui Prigojin: Rusia, sub haos și banditism

Declarațiile făcute joi de Vladimir Putin în legătură cu moartea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, trasează în mod clar discursul oficial pe acest subiect, iar Kremlinul și presa afiliată regimului din Rusia îl respectă cu strictețe deocamdată.

Evgheni Prigojin servindu-i masa lui Vladimir Putin FOTO Arhivă

Câteva idei pot fi desprinse din declarațiile despre moartea lui Prigojin făcute de Putin într-o întâlnire cu liderul separatist pro-rus din Donețk Denis Pușilin, și anume că șeful Wagner a fost un om „talentat” în misiunile încredințate, dar și cu „greșeli mari în viață”, că decesul său este cert și că el personal nu are nicio legătură, iar o anchetă va stabili cauzele producerii „accidentului” aviatic în urma căruia a murit. Putin nu a lansat contraacuzații pentru a devia suspiciunile la adresa sa, dar nici nu este exclus să facă acest lucru într-o zi, cel mai probabil de-a lungul evoluției așa-zisei anchete.

Kremlinul a reiterat vineri, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că sugestiile referitoare la implicare sa în moartea lui Prigojin sunt o „minciună absolută”. De asemenea, a prezentat „accidentul” din Tver ca fiind „tragic” și că așteaptă „rezultatele anchetei”. În plus, a dat de înțeles că Putin încă ar fi supărat pe răzmerița organizată de Prigojin în data de 24 iunie evitând un răspuns clar asupra prezenței liderului de la Kremlin la înmormântarea șefului Wagner.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a vorbit în aceeași notă, afirmând despre Prigojin că „a adus, fără îndoială, o contribuție mare” la eforturile de război ale Rusiei în Ucraina.

Presa afiliată Kremlinului respectă în mare parte această narațiune și continuă să nu lege moartea lui Prigojin de vreun ordin al lui Putin, care catalogase răzmerița drept o „înjunghiere în spate” și promisese un răspuns pentru un act de trădare.

Critici din partea lui Diumin și Ghirkin

Totuși, unele voci proeminente din spațiul informațional rusesc au îndrăznit să se abată de la linia trasată dinspre Kremlin, constată analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Guvernatorul regiunii Tula, Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin văzut ca un posibil viitor lider de la Kremlin, a declarat că este posibil să „ierți greșelile și chiar și lașitatea, dar niciodată trădarea”. Totuși, în opinia sa, Evgheni Prigojin și comandantul Wagner, Dmitri Utkin, mort de asemenea în „accidentul” aviatic din Tver, nu au fost „trădători”.

Această declarație denotă faptul că Diumin nu vede răzmerița din 24 iunie ca fiind un act de trădare, remarcă ISW. Ori, în acel moment, Aleksei Diumin era văzut drept un înlocuitor al lui Serghei Șoigu la conducerea Ministerului Apărării, dar Putin a mers în continuare pe mâna acestuia din urmă.

Comandantul batalionului rus „Vostok”, Aleksandr Hodakovski, a declarat vineri că unele tabere, cu excepția ultranaționalistului Igor Ghirkin, întemnițat în urma sfidării lui Putin, încearcă să se folosească moartea lui Prigojin pentru a discredita Kremlinul și pentru a semăna instabilitate în Rusia. Potrivit lui Hodakovski, aceste campanii de discreditare sunt un semn de instabilitate în Rusia.

Hodakovski a cerut eliberarea lui Girkin după moartea lui Prigojin, pe motiv că Rusia are nevoie de mai mulți „oameni buni” pentru a se apăra.

Igor Ghirkin a reacționat prin intermediul avocatului său. La fel ca Hodakovski, ultranaționalistul rus a apreciat că moartea lui Prigojin indică o intensificare a tulburărilor în Rusia. În opinia lui Ghirkin, Rusia s-a întors la haosul și banditismul de la începutul deceniului 1990-2000, semn că Putin a eșuat în a restabilea ordinea, așa cum susținea el pentru a-și pretinde legitimitatea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat