Putin, discurs în fața militarilor: „Aţi împiedicat un război civil"

Putin, discurs în fața militarilor: „Aţi împiedicat un război civil"

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marți la Moscova militarilor, într-o treia intervenție după rebeliunea Wagner. „De fapt, aţi împiedicat un război civil", a spus el, după care a cerut unui minut de reculegere pentru piloţii ruşi care, "în îndeplinirea cu onoare a datoriei lor", au fost ucişi de rebeli.

Putin a ținut marți un discurs în fața militarilor și a serviciilor de securitate FOTO EPA-EFE

"Împreună cu fraţii voştri de arme, v-aţi opus acestor tulburări al căror rezultat ar fi fost inevitabil haosul", a spus Putin la o ceremonie la Moscova în faţa militarilor din structurile de securitate şi apărare care au participat la operaţiunile contra rebeliunii Wagner, relatează relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

"De fapt, aţi împiedicat un război civil", a adăugat el.

"Nu am fost nevoiţi să retragem unităţi din zona de operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a mai spus Putin.

Putin a cerut păstrarea unui minut de reculegere pentru piloţii ruşi care, "în îndeplinirea cu onoare a datoriei lor", au fost ucişi de rebeli.

Potrivit unor bloggeri militari ruşi, cel puţin 13 militari ruşi, posibil chiar peste 20, au fost ucişi după ce şase elicoptere şi un avion de recunoaştere au fost doborâte de combatanţii Wagner în timp ce aceştia înaintau către Moscova.

"În această situaţie dificilă aţi acţionat cu precizie, în mod coordonat, aţi dovedit prin fapte fidelitate faţa de poporul rus şi jurământul militar, aţi dat dovadă de responsabilitate în faţa destinului patriei şi viitorului ei", a continuat liderul de la Kremlin.

El a insistat că militarii "au asigurat activitatea principalelor centre de comandă, instalaţiilor strategice, inclusiv cele ale Apărării, securitatea zonelor de frontieră şi ariergarda tuturor unităţilor care continuă să lupte eroic pe front" în Ucraina.

"Persoanele antrenate în rebeliune au văzut că armata şi poporul nu au fost de partea lor", a remarcat el. Prigojin a susţinut contrariul după ce localnici din oraşul Rostov pe Don i-au salutat pe combatanţii Wagner. Nu este însă clar cum au fost primiţi aceştia în celelalte localităţi prin care au trecut în marşul lor spre Moscova.

Noul discurs al lui Putin este a treia intervenţie publică a sa după ce Evgheni Prigojin a pornit în noaptea de vineri spre sâmbătă un "Marş al Dreptăţii" către Moscova pentru a schimba conducerea militară rusă pe care a acuzat-o de incompetenţă în războiul din Ucraina. Trupele Wagner au pătruns în Rusia dinspre Ucraina pe două direcţii, în sud spre Rostov pe Don, unde au ocupat cartierul general al comandamentului de sud al armatei ruse (centrul de coordonare al operaţiunilor armatei ruse în Ucraina), şi în nord în regiunea Voronej, de unde au continuat înaintarea spre Moscova.

Discurs din Piața Catedralei de la Kremlin

Putin a ținut un discurs în fața a 2.500 de soldați și ofițeri de poliție, gărzi rusești și oficiali de securitate adunați la Kremlin, pentru a le mulțumi pentru că au rămas loiali și pentru că au ajutat la înăbușirea rebeliunii, comentează BBC.

Liderul de la Kremlin și-a exprimat aprecierea pentru că au apărat ordinea constituțională, viețile, securitatea și libertatea rușilor, și, de fapt,au oprit un război civil.

El nu a făcut nicio mențiune la acordul pe care Kremlinul l-a încheiat cu grupul de mercenari Wagner pentru a pune capăt revoltei - care le-a oferit luptătorilor Wagner și liderului lor, Evgheni Prigojin, imunitate în fața urmăririi penale.

Câteva concluzii importante ar putea fi trase din discursul neașteptat al lui Putin adresat serviciilor de securitate reunite la Kremlin, scrie corespondentul BBC

E menit să demonstreze că încă mai are sprijinul lor.

Accentul pus pe piloții uciși în timpul aparentei revolte (i-a menționat ieri, iar acum s-a ținut un minut de reculegere) arată că moartea lor și absența represaliilor - în pofida exilului lui Prigojin în Belarus - sunt susceptibile să provoace nemulțumiri în armată.

O treia observație este că Putin vorbește de obicei de la reședința sa sau din Piața Roșie cu ocazia unor evenimente importante, cum ar fi Ziua Victoriei - doar extrem de rar ține discursuri televizate între zidurile Kremlinului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?