Putin este gata să sacrifice regiunea Lugansk pentru a păstra sudul Ucrainei

Putin este gata să sacrifice regiunea Lugansk pentru a păstra sudul Ucrainei

Înfrângerea armatei ruse la Lîman și apărarea în general insuficientă a părții de nord-est a frontului arată că pentru Putin este mult mai important să păstreze sudul Ucrainei. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns experții americani.

Tanc T-80 al Miliției Republicii Populare Lugansk FOTO Profimedia

Sursele ucrainene și ruse indică în mod constant că trupele ruse au continuat să întărească pozițiile rusești în regiunile Herson și Zaporojie, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkov-Izium și chiar după distrugerea pozițiilor rusești în jurul Lîman. Decizia de a nu întări primele linii vulnerabile de la Kupiansk sau Lîman a fost aproape sigur luată de Putin, și nu de comandamentul militar, iar asta arată că lui Putin îi pasă mult mai mult de menținerea teritoriului strategic al regiunilor Herson și Zaporojie decât de Lugansk, cred experții Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington ( ISW).

Cu toate acestea, în regiunea Herson, armata rusă se află și ea într-o situație destul de dificilă. Forțele Armate ale Ucrainei continuă operațiunile de contraofensivă în regiunea Herson și creează condiții pentru viitoare ofensive pe diferite secțiuni ale liniei frontului, a menționat ISW.

Recucerirea localității Lîman, un oraș-cheie pentru ruși în regiunea Donețk, este unul dintre factorii importanți pentru recuperarea teritoriile ocupate din regiunea vecină Lugansk, proaspăt anexată vineri de președintele rus Vladimir Putin, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghei Gaidai, notează Reuters.

"Eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk este unul dintre factorii-cheie pentru continuarea dezocupării regiunii Lugansk", a scris Gaidai pe canalul său de Telegram.

Regiunile Lugansk și Donețk alcătuiesc regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde lupte grele între forțele ruse și ucrainene au loc de luni de zile.

Rusia a suferit o înfrângere militară umilitoare sâmbătă, când trupele ucrainene au eliberat orașul cheie din estul țării, Liman.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că soldații săi s-au retras ”pe linii mai avantajoase", după ce au fost încercuiți de forțele ucrainene.

Înfrângerea este o rușine pentru Vladimir Putin, care a anexat și regiunea Donețk, unde se află orașul Lîman.

Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Lîman a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN.

Retragerea marchează cel mai semnificativ câştig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.

Forţele ucrainene au declarat sâmbătă că au intrat în Stavki, un sat învecinat cu Liman, potrivit lui Serghei Cerevati, purtătorul de cuvânt militar al grupării estice a forţelor ucrainene.

"Gruparea rusă din zona Liman este încercuită. Aşezările Iampil, Novoselivka, Shandriholove, Drobișheve şi Stavki sunt eliberate. Măsurile de stabilizare sunt în curs de desfăşurare acolo", a declarat Cerevati într-o conferinţă de presă televizată sâmbătă dimineaţa.

"Eliberarea orașului Liman este importantă, pentru că este un alt pas spre eliberarea Donbasului . Aceasta este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna şi Severodonețk. Prin urmare, la rândul său, este foarte important din punct de vedere psihologic", a spus el.

Cerevati a declarat că acţiunile trupelor ucrainene dau tonul pentru "a rupe cursul acestor ostilităţi".

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, din sud-estul Ucrainei, a declarat că recucerirea oraşului Liman, din regiunea vecină Doneţk, este unul dintre factorii cruciali pentru recuperarea teritoriilor pierdute în Lugansk, transmite duminică Reuters.

"Eliberarea acestui oraş în regiunea Doneţk este unul dintre factorii cruciali pentru eliberarea în continuare a regiunii Lugansk", a scris Hardai pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Provinciile Lugansk şi Doneţk formează regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde lupte grele între forţele ucrainene şi trupele de invazie ruse au loc de luni bune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…