Putin îl descrie pe Zelenski drept un politician simpatic şi sincer

Putin îl descrie pe Zelenski drept un politician simpatic şi sincer

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a descris miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski drept ''simpatic'' şi dispus să găsească o soluţie pentru conflictul din estul Ucrainei, declaraţie făcută cu trei săptămâni înaintea primei lor întâlniri la un summit ce se va desfăşura la Paris, potrivit AFP.

''Nu l-am văzut niciodată şi nu îl cunosc, dar am vorbit la telefon. Mi se pare că este o persoană simpatică şi sinceră'', a spus Putin despre preşedintele ucrainean în timpul unui forum de investiţii la Moscova.

În opinia liderul de la Kremlin, Volodimir Zelenski ''încearcă cu adevărat să schimbe situaţia în mai bine, inclusiv în Donbas'', regiunea care formează cele două provincii separatiste ale Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, unde războiul dintre trupele ucrainene şi separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

''Nu ştiu deocamdată în ce măsură el va reuşi acest lucru, dar au existat paşi concreţi în direcţia cea bună'', a completat Putin în declaraţia sa despre Zelenski.

Ei se vor întâlni pentru prima dată la Paris pe 9 decembrie la un summit mediat de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de cancelarul german Angela Merkel şi menit să facă să avanseze soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.

Acest summit este precedat de mai multe gesturi de destindere în relaţiile dintre Moscova şi Kiev, respectiv primul schimb de prizonieri în septembrie, retragerea primelor trupe ucrainene şi ale separatiştilor din trei sectoare ale liniei frontului şi săptămâna aceasta returnarea către Ucraina a celor trei nave capturate anul trecut de garda de coastă rusă în strâmtoarea Kerci.

Spre deosebire de predecesorul său Petro Poroşenko, partizan al unei linii dure faţă de Moscova, Volodimir Zelenski, un fost actor de comedie ales triumfal în aprilie, s-a arătat favorabil dialogului. Dar această abordare, şi mai ales retragerea trupelor ucrainene, este nepopulară în rândul unei părţi a populaţiei ucrainene, mai ales în cazul naţionaliştilor şi foştilor combatanţi care au manifestat în număr mare împotriva a ceea ce ei consideră a fi o ''capitulare'' în faţa Moscovei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...