Putin l-a demis pe prim-adjunctul șefului Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei, Alexander Chupriyan

Putin l-a demis pe prim-adjunctul șefului Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei, Alexander Chupriyan

Președintele rus Vladimir Putin, prin decret, l-a eliberat pe generalul colonel al Serviciului Intern, Alexander Chupriyan din funcția de prim-adjunct al șefului Ministerului Rusiei pentru Situații de Urgență, se precizează în decretul prezidențial, publicat miercuri pe portalul oficial de internet de informații juridice, conform agenției ruse de știri TASS.

Alexander Chupriyan (centru). Foto: EPA-EFE

O sursă informată a declarat pentru TASS că Chupriyan a fost eliberat din funcție urmare a expirării contractului. Acesta fusese reînnoit pentru cinci ani în martie 2018, când Chupriyan a împlinit 60 de ani, limită de vârstă pentru serviciul Federal de Pompieri.

Din septembrie 2021, după moartea ministrului Evgheni Zinichev, până în mai 2022, Chupriyan a acționat temporar ca șef al Ministerului Situațiilor de Urgență. Înainte de aceasta, el a fost singurul șef adjunct al ministerului numit în funcția de către Serghei Șoigu, care a condus Ministerul Situațiilor de Urgență până în mai 2012.

Chupriyan este un pompier profesionist. El activează în departamentul de pompieri din 1979, urcând treptele ierarhice de la simplu pompier, la șef al Departamentului de pompieri de stat al Direcției Centrale pentru Afaceri Interne din Sankt Petersburg și Regiunea Leningrad. După ce serviciul de pompieri a fost transferat de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Situațiilor de Urgență în 2002, al cărui număr la acea vreme era de aproape 300 de mii de oameni, Chupriyan din 2003 până în 2005 a condus Direcția Principală a Serviciului de Pompieri de Stat al Ministerul Situațiilor de Urgență. În perioada 2005-2006 a fost șeful Centrului Regional Nord-Vest al Ministerului Situațiilor de Urgență iar în 2006 a fost numit viceministru. El a participat personal la stingerea multor incendii majore, inclusiv cele naturale în vara anului 2010, pe un submarin nuclear în 2011, precum și în urma unor situații de urgență: cum ar fi accidentul de la mina Listvyazhnaya, incendii la depozitele de petrol din regiunile Belgorod și Bryansk în 2022 și un cutremur în Turcia la începutul acestui an.

În calitate de șef interimar al Ministerului Situațiilor de Urgență, el s-a ocupat de evacuarea și cazarea refugiaților din Donbass.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...