Putin, lăsat din nou să aștepte de Erdogan: Cu ce și-a ocupat timpul liderul de la Kremlin

Putin, lăsat din nou să aștepte de Erdogan: Cu ce și-a ocupat timpul liderul de la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a fost nevoit din nou să-l aștepte la o întâlnire pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, remarcă presa internațională.

Recep Tayyip Erdogan (stânga) și Vladimir Putin în marja summitului de la Astana FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit joi, la Astana, în Kazahstan, în marja celui de-al VI-lea summit al Conferinţei de Interacţiune şi Măsuri de Încredere în Asia (CICA), care s-a transformat în organizație internațională.

Însă Putin a fost din nou nevoit să-l aștepte pe Erdogan, așa cum s-a întâmplat în luna iulie, la Teheran.

Așteptarea a durat circa două minute, interval de timp în care Putin a încercat să adopte o mină relaxată și preocupată, învârtindu-se de câteva ori cu mâinile în buzunar, într-un echilibru precar. La un moment dat, Putin l-a întrebat ceva pe un consilier de-al său, care s-a ridicat de pe scaun pentru a-i răspunde.

Dacă Putin a fost nevoit să aștepte, președintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a avut parte de un moment de destindere cu Recep Tayyip Erdogan, cei doi jucând tenis de masă împreună după o întrevedere avută miercuri.

Într-un final, Erdogan și-a făcut apariția și a dat mâna cu Putin pentru poza oficială. Liderul de la Kremlin a propus crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa. Totodată, Putin a ținut să laude Turcia, considerând că s-a dovedit a fi „itinerariul cel mai sigur pentru livrările” de gaze ruseşti.

Pe de altă parte, o eventuală mediere a Turciei în conflictul din Ucraina nu a fost evocată la începutul întrevederii dintre Putin și Erdogan. Moscova anunţase miercuri că aşteaptă o propunere concretă în acest sens din partea Ankarei.

În schimb, Erdogan i-a propus liderului de la Kremlin ajutorul Turciei pentru ca Rusia să-şi poată exporta îngrăşămintele chimice spre ţările sărace.

Este a treia oară în trei luni când Putin este pus într-o situație stânjenitoare de către Erdogan. În afară de întâlnirea de la Teheran și cea de joi de la Astana, președintele turc a stat pe un scaun înalt, așezat în capul mesei, în timp ce omologul său rus stătea înghesuit pe o canapea la un summit orgaizat în septembrie în Uzbekistan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...