Putin, mesaj către populație după rebeliunea Wagner: Este trădare și un cuțit în spate

Putin, mesaj către populație după rebeliunea Wagner: Este trădare și un cuțit în spate

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că "suntem înjunghiaţi în spate". El a promis că va apăra țara și va lua măsuri „extrem de dure”, iar cei implicați vor fi aduși în fața justiției.

Putin a numit trădare acțiunea șefului Wagner FOTO AFP

Putin, vizibil furios, a numit de mai multe ori „trădare” și „o lovitură” pentru poporul nostru „în întregimea lui”, dar și un „cuțit în spate” pentru armata rusă acțiunea unor „elemente/figuri oportuniste”, motivate de ambiție, și a promis că, în contextul acestei răzmerițe interne, cei vinovați vor fi pedepsiți.

Acesta a spus că trebuie făcut totul pentru a opri această încercare subversivă din interior a acelor care s-au răzvrătit și au trădat Rusia, iar măsurile luate vor fi extrem de dure.

Situația din Rostov e complicată” și va face tot posibilul pentru a respinge acest atac, a spus Putin, care a făcut apel la cei implicați să nu-și asume participarea într-un conflict armat.

„În calitate de președinte al Rusiei, comandant si cetățean fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac și pentru a mă asigura că cetățenii vor fi în siguranță și liberi”, a spus Putin.

Putin a subliniat că au fost date toate "ordinele necesare" pentru a stabiliza situația din Rostov-on Don pe care a prezentat-o ca pe o amenințare existențială la integritatea Rusiei.

Fac apel la Rusia, la forțele militare și de ordine și la cei care au fost împinși pe calea rebeliunii armate prin înșelăciune și amenințări.

Rusia duce o luptă grea pentru viitorul său, întreaga mașinărie militară și informațională a Occidentului este îndreptată împotriva Rusiei.

Orice zbatere trebuie să fie înlăturată în perioada operațiunii speciale, acum se decide soarta poporului nostru.

Ne-am confruntat cu trădarea, ambițiile exorbitante au dus la trădarea Rusiei."

Putin nu i-a numit pe mercenarii Wagner care au trecut granița din Ucraina în orașul sudic Rostov-on Don și au ocupat cartierul districtului sudic al armatei ruse, dar și obiective militare, potrivit declarațiilor șefului grupării paramilitare, Evgheni Prigojin.

Ministerul britanic al Apărării: mercenariil Wagner se îndreaptă spre Moscova

Unele unități Wagner „se deplasează spre nord prin regiunea Vorenej, aproape sigur în scopul de a ajunge la Moscova”, arată ultima actualizare a serviciilor britanice de informații.

Vorenej se află la jumătatea distanței dintre capitala Rusiei și Rostov pe Don, orașul rusesc sudic pe care grupul de mercenari Wagner susține că îl controlează în totalitate în prezent. Ministerul britanic al Apărării apreciază că Wagner a ocupat „aproape sigur” locații cheie în Rostov pe Don.

Ministerul britanic descrie rebeliunea grupării paramilitare care a luptat alături de armata rusă în Ucraina, dar în noaptea de vineri spre sâmbătă a trecut graniția din teritoriile ucrainene ocupate în Rusia ca fiind „cea mai importantă provocare la adresa statului rus din ultima vreme”.

Acesta descrie disputa ca fiind în curs de escaladare într-o „confruntare militară directă” și evaluează că forțele Grupului Wagner „au trecut din Ucraina ocupată în Rusia în cel puțin două locații”.

Totodată, a evaluat că unele efective rusești „au rămas probabil pasive, cedând Wagner”.

„În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi esențială pentru modul în care se va desfășura criza”, au apreciat serviciile britanice de informații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”