Putin: Moscova nu va expulza diplomați americani din Rusia ca răspuns la acțiunile Washingtonului

Putin: Moscova nu va expulza diplomați americani din Rusia ca răspuns la acțiunile Washingtonului

Moscova nu va expulza diplomați americani ca răspuns la acțiunile Washingtonului, chiar dacă, în conformitate cu practica internațională existentă, Rusia ar avea toate motivele pentru o replică adecvată, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, informează RIA Novosti și TASS.

"Evaluăm noile acțiuni neprietenoase ale Administrației Obama aflată la sfârșit de mandat ca fiind provocatoare, îndreptate spre subminarea continuă a relațiilor ruso-americane. Acest lucru contravine în mod evident atât intereselor poporului rus, cât și celui american. Dat fiind răspunderea deosebită pe care SUA și Rusia le au pentru menținerea securității globale, acest lucru aduce prejudicii și întregului complex de relații internaționale", a subliniat șeful statului rus.

Potrivit lui Putin, pașii următori în restabilirea relațiilor ruso-americane vor fi făcuți plecând de la politica pe care o va desfășura președintele ales al SUA, Donald Trump. "Rezervâdu-ne dreptul la măsuri de răspuns, nu ne vom coborî la nivelul unei diplomații iresponsabile, iar viitorii pași pentru restabilirea relațiilor ruso-americane îi vom face plecând de la politica pe care o va desfășura Administrația președintelui Donald Trump", a spus Putin.

De asemenea, liderul rus i-a invitat pe "toți copiii diplomaților americani la pomul de Crăciun și de Anul Nou de la Kremlin". "Diplomații ruși care se întorc în patrie vor petrece vacanța de Anul Nou alături de rude și apropiați, acasă. Nu le vom face probleme diplomaților americani. Nu vom expulza pe nimeni", a subliniat liderul rus.

Cu puțin timp înainte de declarația lui Putin, Ministerul de Externe al Rusiei a prezentat o propunere președintelui Vladimir Putin pentru a declara persona non grata 31 de diplomați de la Ambasada SUA la Moscova și patru diplomați de la Consulatul General al SUA de la Sankt-Petersburg, ca răspuns la acțiunile Washingtonului. "Desigur, nu putem lăsa astfel de acțiuni fără răspuns, reciprocitatea este legea diplomației și a relațiilor internaționale", a spus șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.

Statele Unite au anunțat vineri că expulzează 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington și blochează accesul tuturor oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland. Măsura reprezintă replica administrației americane la campania de hărțuire derulată de Rusia la adresa diplomaților americani detașați la Moscova, guvernul american precizând că "unele acțiuni " ale celor care vor fi expulzați "nu sunt în concordanță cu practicile diplomatice". Oficialii ruși au la dispoziție 72 de ore ca să părăsească teritoriul SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria