Putin: Nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu ar trebui să fie dezlănţuit niciodată

Putin: Nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu ar trebui să fie dezlănţuit niciodată

"Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu ar trebui să fie dezlănţuit niciodată şi susţinem o securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale", a spus el în documentul citat de Reuters .

Scrisoarea adresată Conferinţei TNP pare menită să aducă o notă liniştitoare şi să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.

Acestea au contrastat cu declaraţiile anterioare ale lui Putin şi ale altor politicieni ruşi care au fost interpretate în Occident ca ameninţări nucleare implicite.

Într-un discurs din 24 februarie, în ziua invaziei ruse în Ucraina, Putin s-a referit în mod clar la arsenalul nuclear al Rusiei şi a avertizat că orice încercare a altor state de a interveni în conflict le-ar aduce acestora "consecinţe pe care nu le-au întâlnit niciodată" în istoria lor.

Câteva zile mai târziu, a ordonat ca forţele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii din Rusia şi Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.

Directorul CIA, William Burns, a declarat în luna aprilie că, având în vedere eşecurile suferite de Rusia în Ucraina, nu poate fi tratată cu uşurinţă ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu efect mai redus.

Rusia, a cărei doctrină militară permite folosirea armelor nucleare în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa statului, a acuzat Occidentul că poartă un "război prin intermediar" împotriva sa, înarmând Ucraina şi impunând sancţiuni Moscovei.

În aprilie, Rusia a efectuat primul test al noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat, capabilă să efectueze lovituri nucleare împotriva Statelor Unite, şi a anunţat că intenţionează să desfăşoare noile capabilităţi până în toamnă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro