Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă/Lista complotiștilor care lucrează cu serviciile secrete rusești

Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă/Lista complotiștilor care lucrează cu serviciile secrete rusești

Marea Britanie dezvăluie că Vladimir Putin pune la cale o lovitură de stat la Kiev pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova. Dezvăluirile neobișnuite au mers până acolo încât ministerul britanic de externe a avansat și numele candidatului la care se gândește Putin, fostul parlamentar Yevhen Murayev, relatează BBC și The Guardian. SUA s-au declarat profund îngrijorate, în vreme ce Rusia neagă.

Ministerul britanic de externe a mai transmis că are informații legate de foști politicieni ucraineni care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești, pe listă figurând 5 persoane. ”Unii dintre aceștia sunt în legătură cu ofițeri ai serviciilor de informații rusești implicați la acest moment în plănuirea unui atac”, a mai transmis MAE britanic, fără a da alte detalii.

Dezvăluirile au loc în contextul în care Rusia a mobilizat 100.000 de soldați de-a lungul frontierei cu Ucraina, negând însă că intenționează să invadeze fosta republică sovietică.

Într-o declarație de presă, ministrul britanic de externe Liz Truss afirma: "Informațiile făcute publice astăzi pun în lumină amploarea activităților rusești menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra strategiei Kremlinului. Rusia trebuie să detensioneze situația, să înceteze campania de agresiune și dezinformare, urmând calea diplomației”, a mai transmis ea.

Dezvăluirile MAE britanic vin însă și într-un context politic intern mai complicat, având în vedere presiunile la care este supus premierul Boris Johnson din cauza ultimului scandal legat de petrecerea din timpul perioadei de lockdown.

”Nu prea are logică”

Astfel, The Observer spune că informațiile transmise au fost primite cu ceva confuzie. În plus, the Observer l-a contactat pe prezidențiabilul lui Vladimir Putin menit să fie instalat la Kiev în urma loviturii de stat.

“Mi-ați făcut seara mai frumoasă. Ministerul britanic de externe pare să fie confuz”, a declarat fostul parlamentar Yevhen Murayev, râzând.

“Nu prea are logică (întrega poveste- n.red). Eu am interdicție de intrare în Rusia. Nu doar asta, dar banii de la firma tatălui meu au fost confiscați”, a susținut acesta.

Declarația ministerului de externe de la Londra a venit după o intervenție din 10 Downing Street, Boris Johnson insistând asupra luării de atitudine în criza din Ucraina.

Lista neagră a complotiștilor

Murayev, patron de media, a pierdut mandatul de parlamentar în alegerile din 2019 când partidul său nu a reușit să treacă pragul electoral de 5%, amintește și BBC.

Ceilalți patru politicieni conectați la serviciile de informații rusești sunt Mykola Azarov, Volodymyr Sivkovych, Serhiy Arbuzov și Andriy Kluyev.

Mykola Azarov a fost prim ministru în timpul mandatului președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat de la putere în 2014.

Azarov a fugit apoi în Rusia unde are fi pus la cale un guvern marionetă care acționa din exil. El a fost supus unor sancțiuni internaționale și a fost dat în urmărire de Interpol, la cererea Kievului.

Volodymyr Sivkovych este fostul director adjunct al Serviciului Național de Securitate din Ucraina și a fost introdus pe lista sancțiunilor de către SUA, chiar în cursul acestei săptămâni, acuzat că lucrează pentru serviciile secrete rusești.

Ceilalți doi, Serhiy Arbuzov și Andriy Kluyev, au fost amândoi vicepremieri în mandatul lui Ianukovici.


Știre în curs de actualizare

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară