Putin, prima reacție publică privind explozia de pe Podul Crimeei: „un act terorist“ VIDEO

Putin, prima reacție publică privind explozia de pe Podul Crimeei: „un act terorist“ VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică serviciile secrete ucrainene (SBU) că s-au aflat la originea exploziei puternice care a avariat sâmbătă podul care leagă Crimeea de Rusia, spunând că a fost vorba despre un „act terorist“ contra unei infrastructuri cheie, transmite Agerpres.

Vladimir Putin Foto Profimedia

„Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene“, a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu şeful Comitetului de anchetă rus.

„Nu este niciun dubiu. Acesta este un act de terorism îndreptat spre distrugerea infrastructurii civile esenţiale a Federaţiei Ruse“, a adăugat liderul de la Kremlin.

Podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, de teritoriul rus are un rol cheie în aprovizionarea forţelor ruse din sudul Ucrainei. Lung de 19 km, având şi o valoare simbolică, obiectivul a fost inaugurat cu fast de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.

Costul construcţiei a fost de circa 3,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Asiguratorilor din Rusia a evaluat pagubele produse de explozia de sâmbătă la trei până la opt milioane de dolari (200-500 de milioane de ruble).

O explozie puternică a lovit podul sâmbătă dimineaţa devreme, obstrucţionând o importantă rută de aprovizionare a trupelor ruseşti. Cel puţin trei persoane au murit, au declarat oficiali ruşi.

Imaginile de după explozie arată o bandă rutieră distrusă şi piese de maşini care plutesc în apa de dedesubt, precum şi mai multe vagoane incendiate ale unui tren de marfă care ar fi transportat motorină.

Cauza exactă a exploziei rămâne necunoscută. Până acum, Rusia a declarat că un camion a explodat, fără a stabili vreo responsabilitate. Numeroşi oficiali ucraineni s-au bucurat de acest incident, dar nu au declarat încă în mod categoric că este vorba de un atac.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare“ a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale