Putin, promisiune făcută unui prim-ministru: „N-o să-l ucid pe Zelenski”

Putin, promisiune făcută unui prim-ministru: „N-o să-l ucid pe Zelenski”

Fostul premier israelian Naftali Bennett a jucat un rol de moderator când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, potrivit relatărilor lui. El a arătat într-un interviu că a reușit să obțină o promisiune din partea liderului de la Kremlin că nu-l va ucide pe președintele ucrainean.

Vladimir Putin FOTO Profimedia

Naftali Bennett a făcut o vizită fulger la Moscova în martie, anul trecut, la scurt timp după ce armata lui Putin a atacat Ucraina. De altfel, Bennett a fost unul dintre puținii lideri occidentali care s-a întâlnit cu Putin de când a început războiul. Din păcate, vizita a fost fără succes, având în vedere că la aproape un an de atunci, războiul continuă.

În timp ce eforturile de mediere ale lui Bennett par să fi făcut prea puțin pentru a pune capăt vărsării de sânge care continuă până astăzi, remarcile sale, într-un interviu postat online sâmbătă târziu, au aruncat lumină asupra diplomației de culise și a eforturilor urgente care au fost în curs de desfășurare pentru a încerca să ducă la o concluzie rapidă a conflictului în primele sale zile.

Și-a dat cuvântul

În interviul de cinci ore , care a abordat numeroase alte subiecte, Bennett spune că l-a întrebat pe Putin dacă intenționa să-l ucidă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „L-am întrebat <ce se va întâmpla? Plănuiești să îl ucizi pe Zelenski?> El a spus <Nu îl voi ucide pe Zelenski>. Atunci i-am spus <trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski>. El a spus <Nu-l voi ucide pe Zelenski>”, scrie The Guardian.

Bennett a spus că l-a sunat apoi pe Zelenski pentru a-l informa despre promisiunea lui Putin. „Ascultă, am ieșit de la o întâlnire (cu Putin, n.n), nu te va ucide. El m-a întrebat: <ești sigur?> I-am spus <100% că nu te va ucide>”, a mai relatat el.

Bennett a spus că, în timpul medierii sale, Putin a renunțat la jurământul său de a urmări dezarmarea Ucrainei, iar Zelenski a promis că nu va adera la NATO .

Eforturile de a restabili pacea ale lui Bennett nu au părut să aibă succes, iar perioada în care a fost la putere a fost de scurtă durată, relatează AP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…