Putin, refuzat de Lula. Cum își justifică președintele Braziliei lipsa de la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Putin, refuzat de Lula. Cum își justifică președintele Braziliei lipsa de la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a anunțat vineri că a discutat la telefon cu Vladimir Putin şi că a declinat invitaţia liderului de la Kremlin de a participa la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, programat pentru luna iunie, dar că şi-a reafirmat dorinţa de a purta discuţii de pace între Rusia și Ucraina.

Luiz Inacio Lula da Silva FOTO EPA-EFE

Lula scrie pe Twitter că i-a mulţumit lui Putin pentru invitaţia de a participa la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, dar că a fost nevoit să o refuze pentru că „nu poate călători în Rusia în acest moment”, transmite Agerpres , citând agențiile de presă EFE și Reuters.

„Am reiterat disponibilitatea Braziliei, precum şi a Indiei, Indoneziei şi Chinei de a discuta cu ambele părţi implicate în conflict în căutarea păcii”, a adăugat Lula, care, în afară de Putin, a discutat la telefon la începutul acestei săptămâni cu liderul chinez Xi Jinping.

De la preluarea mandatului de președinte al Braziliei, la 1 ianuarie, Luiz Inacio Lula da Silva insistă pe ideea creării unui grup de țări care să aducă Moscova și Kievul la masa negocierilor pentru încetarea focului în Ucraina.

Propunerea sa nu a avut ecou în Occident, deoarece președinte brazilian are tendința de a pune pe picior de egalitate țara agresoare, Rusia, cu țara victimă, Ucraina.

Lula ar fi trebuit să se întâlnească tete-a-tete cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja summitului G7 din Japonia, dar întâlnirea nu a mai avut loc din cauza unei lipse de sincronizare în programul celor doi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...