Putin riscă să piardă controlul absolut asupra puterii. Următoarele 24 de ore sunt critice

Putin riscă să piardă controlul absolut asupra puterii. Următoarele 24 de ore sunt critice

Președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa puterii din toți cei 23 de ani în care a condus Rusia. Și este uluitor că tot controlul pe care l-a menținut în acest timp, punctul de forță al autocrației sale, se prăbușește peste noapte, scrie într-o analiză CNN .

Posibilitatea ca Putin să piardă controlul absolut era deopotrivă inevitabilă, dar și imposibilă. Inevitabilă, din cauza gestionării defectuoase a războiului și imposibilă deoarece criticii lui Putin pur și simplu dispar, sau cad de la ferestre ori sunt otrăviți. Cu toate acestea, acum, a cincea cea mai mare armată din lume se confruntă cu un weekend în care îndreptarea armelor asupra colegilor lor soldați este singurul lucru care poate salva elita Moscovei de la colaps.

Suntem atât de obișnuiți să-l vedem pe Putin ca pe un maestru tactician, încât ieșirile șefului Wagner păreau orchestrate de la Kremlin, în încercarea președintelui rus de a-și ține generalii pe vârfuri. Dar ceea ce vedem astăzi, faptul că Putin a recunoscut că Rostov-pe-Don, principalul său centru militar, a scăpat de sub controlul său, pune la îndoială faptul că totul ar fi controlat de Kremlin.

Cu toate acestea, este probabil ca unitățile lui Wagner să fi planificat o parte din tentativa de lovitură de stat de o bună perioadă. Justificarea acestei rebeliuni a apărut urgent și spontan, după un aparent atac aerian asupra unui lagăr Wagner din pădure, pe care Ministerul rus al Apărării l-a negat.

Prigojin a spus parțial adevărul despre începuturile dezastruoase ale războiului: Rusia nu era amenințată de atacul NATO și rușii nu erau persecutați. Singura decepție pe care a susținut-o a fost aceea că în spatele planului de invazie s-ar afla conducerea Rusiei, însă nu Putin însuși. Forțele Wagner s-au mobilizat foarte repede și s-au mutat rapid în Rostov, iar asta e greu de făcut spontan într-o după-amiază, scrie CNN.

Poate că Prigojin a visat că l-ar putea împinge pe Putin să facă o schimbare în fruntea Ministerului rus al Apărării pe care șeful Wagner l-a mustrat public luni de zile. Dar discursul lui Putin de sâmbătă dimineață a eradicat această perspectivă. Elita Rusiei se află acum în fața unei alegeri existențiale: între regimul șovăitor al președintelui rus și mercenarul întunecat Frankenstein pe care l-a creat pentru a-i face treaba murdară, dar care s-a întors acum împotriva conducerii.

Este un moment de claritate și pentru armata Rusiei. În urmă cu câțiva ani, criticile blânde ale lui Prigojin ar fi determinat ca forțele speciale de elită să-l îndepărteze. Dar acum se plimbă liber, cu privirea deschisă în marș spre Moscova. Unde sunt forțele speciale ale FSB? Sunt forțele decimate de război sau nu sunt dornice să-și înfrunte camarazii înarmați și experimentați din Wagner?

Nu este prima dată când, în această primăvară, vedem Moscova vulnerabilă. Atacul cu drone asupra Kremlinului din mai trebuie să fi făcut elita din jurul lui Putin să se întrebe cum apărarea capitalei este atât de slabă. Câteva zile mai târziu, casele de țară de elită au fost vizate de alte drone ucrainene. Pentru bogații ruși, evenimentele de vineri vor răspunde la întrebarea dacă ar trebui să se îndoiască de puterea lui Putin.

Ucraina va sărbători momentul dezastruos al acestei insurecții în rândurile Rusiei, care probabil va schimba cursul războiului în favoarea Kievului, scrie sursa citată. Dar rebeliunile se termină rareori în Rusia, sau oriunde, cu rezultatele pe care și-au propus să le obțină. Înlăturarea din 1917 a țarului Nicolae al II-lea din Rusia s-a transformat în Revoluția bolșevică, Lenin și apoi Imperiul Sovietic.

Totuși, nu e imposibil ca lucrurile să iasă bine pentru Putin. S-ar putea ca Prigojin să nu câștige, iar bazele controlului Kremlinului să nu se prăbușească. Dar un Putin slăbit poate face lucruri iraționale pentru a-și demonstra puterea.

El s-ar putea dovedi incapabil să accepte logica înfrângerii în următoarele luni în prima linie în Ucraina. În același timp, este posibil să nu fie conștient de profunzimea nemulțumirii în rândurile propriile sale forțe armate și să nu aibă un control adecvat asupra acțiunilor lor. Iar poziția Rusiei ca putere nucleară responsabilă se bazează pe stabilitatea în vârf.

Mult mai multe pot merge prost decât pot merge bine. Dar este imposibil să ne imaginăm că regimul lui Putin va reveni vreodată la culmile sale anterioare de control din acest moment. Și este inevitabil că vor avea loc alte tulburări și schimbări.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”