Putin se pregătește să declare Marea Azov drept „mare internă” a Rusiei

Putin se pregătește să declare Marea Azov drept „mare internă” a Rusiei

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a primit spre aprobare un proiect de lege privind declararea Mării Azov ca mare internă a Rusiei.

FOTO Google Maps

„În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice”, a declarat pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti Mihail Şeremet, deputat din partea Crimeei, regiune ucraineană anexată de regimul de la Moscova.

„Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov”, a pretins deputatul rus deși nu este vorba de un act recunoscut pe plan internațional.

Împărțită de jure de Rusia și Ucraina, Marea Azov se află în prezent de facto sub controlul Moscovei, a cărei armată ocupă teritoriile ucrainene riverane.

Aprobat de comisia de profil din Dumă, proiectul de lege în cauză va ajunge în mod sigur pe biroul lui Putin pentru promulgare.

În iunie, liderul de la Kremlin a denunţat acordul cu Ucraina privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci. Acordul respectiv fusese semnat la 24 decembrie 2003 şi ratificat de Rusia în 2004.

La rândul său, Rada Supremă a Ucrainei a denunţat acest acord pe 24 februarie anul acesta.

Unul dintre obiectivele armata ucrainene este să-și facă un coridor terestru către Marea Azov și de acolo să elibereze celelalte teritorii ucrainene controlate de ruși.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”