Putin se va întâlni cu Erdogan în marja summitului tripartit de la Teheran

Putin se va întâlni cu Erdogan în marja summitului tripartit de la Teheran

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în marja summitului tripartit privind Siria, care este "în curs de pregătire la Teheran", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

Potrivit presei turce, summitul dintre Iran, Rusia şi Turcia privind Siria este programat să aibă loc pe 7 septembrie în Iran.

"Am fost informaţi de partea iraniană că au revenit la opţiunea Teheranului. Acesta este motivul pentru care întâlnirea tripartită este în curs de pregătire la Teheran", a declarat Peskov presei, în timp ce televiziunea privată turcă NTV a afirmat luni că summitul va avea loc la Tabriz (nordul Iranului).

"Deci, este firesc să ne aşteptăm ca Putin şi Erdogan să profite de acest format tripartit pentru a-şi continua discuţiile bilaterale", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ultima întâlnire de acest fel dintre preşedinţii rus, turc şi iranian a avut loc la Ankara în aprilie şi, mai înainte, la Soci, în Rusia, în noiembrie anul trecut.

Pregătirile pentru noul summit survin în momentul în care un atac al regimului sirian împotriva provinciei Idlib, ultimul bastion al rebelilor sirieni, pare iminent.

Regimul Bashar al-Assad este hotărât să preia controlul asupra Idlib, provincie situată în nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia. Această regiune reprezintă ultimul refugiu al grupărilor insurgente, alungate din principalele lor bastioane din Siria. Idlib este controlată în proporţie de 60% de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (formată din membri ai fostei ramuri siriene a Al-Qaida).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria