Putin şi Lukaşenko schiază împreună, în pofida relaţiilor tensionate

Putin şi Lukaşenko schiază împreună, în pofida relaţiilor tensionate

Diplomaţia schiului aplanează tensiunile. Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko s-au afişat împreună miercuri pe pistele de la Soci (sudul Rusiei), după mai multe săptămâni de schimburi de replici critice între Rusia şi Belarus, relatează AFP.

Preşedinţii celor două ţări aliate s-au instalat împreună într-un telescaun, după care au coborât câteva piste ale "Gazprom Mountain Resort", o staţiune de schi care îi aparţine gigantului rus al gazului şi care este situată la câţiva kilometri de locurile în care s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

Schimbând câteva cuvinte cu turiştii prezenţi, Vladimir Putin, mai puţin în largul său pe schiuri decât omologul său belarus, nu a exclus ca data viitoare să se dea, poate, cu snowboardul.

Însă această ieşire, organizată într-un moment în care cei doi şefi de stat poartă discuţii bilaterale la Soci, intervine după săptămâni de tensiune între cele două ţări şi declaraţii virulente ale lui Aleksandr Lukaşenko împotriva vecinului său rus.

Rusia şi-a modificat fiscalitatea într-un mod defavorabil pentru Belarus, care îi reproşează presiuni financiare vizând menţinerea dominaţiei politice asupra sa. Moscova, la rândul său, afirmă că nu are de ce să subvenţioneze Belarusul fără o contrapartidă în relaţiile celor doi parteneri foarte apropiaţi.

Schimbarea de taxe duce la creşterea preţului exporturilor de petrol rus către Belarus, care îl rafinează în mare parte pentru a-l retrimite în Rusia sau în Europa, la un preţ mai mare.

"Deciziile serioase nu tolerează agitaţia", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia rusă Interfax, întrebat despre perspectiva unui acord între cele două ţări.

La rândul său, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări că relaţiile între cei doi aliaţi sunt "de nezdruncinat", dar a reamintit legăturile strânse între economiile lor, dând asigurări că Moscova ar avea mult de pierdut în urma unei slăbiri economice a Belarusului.

Este deja cea de a treia întâlnire între cei doi preşedinţi de la 25 decembrie pentru a rezolva acest diferend.

Disputele între Rusia şi Belarus pe tema tarifelor la gaz şi la petrol sunt frecvente. Ele afectează uneori alte domenii, cum s-a întâmplat în cazul "războiului laptelui", care s-a declanşat între cele două ţări în primăvara lui 2017, Moscova acuzând statul vecin că îi livrează produse de proastă calitate.

Chiar dacă economia Belarusului este extrem de dependentă de Rusia, Aleksandr Lukaşenko, omul puternic al ţării de 25 de ani, încearcă să se distanţeze de Moscova după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, notează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea