Putin şi Xi vor discuta miercuri despre tensiunile din Europa şi retorica 'agresivă' a SUA şi a NATO (Kremlin)

Putin şi Xi vor discuta miercuri despre tensiunile din Europa şi retorica 'agresivă' a SUA şi a NATO (Kremlin)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping vor discuta miercuri, prin videoconferinţă, despre tensiunile din Europa şi retorica 'agresivă' a SUA şi a NATO, a anunţat Kremlinul marţi, transmite Reuters.

Discuţia va avea loc într-un moment de tensiuni ridicate în relaţiile ţărilor lor cu Occidentul, Beijingul aflându-se sub presiune în chestiunea drepturilor omului, iar Moscova din cauza mobilizării de trupe la graniţa cu Ucraina.

'Situaţia din politica internaţională, în special pe continentul european, este foarte, foarte tensionată în acest moment şi necesită discuţii între aliaţi', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la Moscova şi Beijing.

'Asistăm la o retorică foarte, foarte agresivă din partea NATO şi a Statelor Unite, iar aceasta reclamă discuţii între noi şi chinezi', a adăugat Peskov.

Rusia a cultivat legături tot mai strânse cu China pe măsură ce relaţiile sale cu Occidentul s-au înrăutăţit, iar Putin a folosit acest parteneriat pentru a contrabalansa influenţa SUA, mai ales în sectorul energetic. În acest an, Putin şi Xi au convenit să extindă un tratat pe 20 de ani de prietenie şi cooperare.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, cei doi lideri vor purta miercuri o lungă discuţie cu o agendă amplă de subiecte, printre care energia, comerţul şi investiţiile.

Convorbirea va avea loc la opt zile după videoconferinţa în care preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin în legătură cu invadarea Ucrainei, iar liderul rus i-a transmis omologului său că Rusia are nevoie de garanţii de securitate constrângătoare din partea Occidentului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...