Putin şi Zelenski se apropie de un acord pentru reluarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră. Erdogan a discutat în aceeaşi zi cu cei doi lideri

Putin şi Zelenski se apropie de un acord pentru reluarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră. Erdogan a discutat în aceeaşi zi cu cei doi lideri

Convorbirile telefonice ale lui Erdogan cu Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski vor spori speranţa că va face progrese în direcţia intermedierii unui acord care să permită reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene, conform Politico .

„Preşedintele Erdogan a remarcat că este timpul ca Naţiunile Unite să ia măsuri pentru planul de formare a coridoarelor sigure prin Marea Neagră pentru exportul de cereale”, se arată într-un comunicat al turcilor, după discuţiile cu preşedintele Rusiei.

Rusia blochează porturile Ucrainei de începutul invaziei, la sfârşitul lunii februarie. Ucraina, care a fost odată cunoscută drept „coşul de pâine al Europei”, este un exportator agricol important şi o mare parte din cerealele sale sunt în mod tradiţional trimise în ţări dependente de import precum Egipt, Tunisia şi Algeria. Acum, milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în depozite.

ONU şi Turcia încearcă să medieze negocierile pentru a reporni exporturile cruciale de cereale ale Ucrainei. Dar tensiunile sunt ridicate, din cauza acuzaţiilor de furt de grâu, pe care Moscova le neagă. Ministerul de Externe ucrainean a estimat că până acum forţele ruse au luat cel puţin 400.000 de tone de cereale din ţară, de la invazia din luna februarie.

Kremlinul a precizat, într-un comunicat de presă, că apelul a avut loc „în ajunul viitoarei reuniuni la nivel înalt ruso-turc în viitorul apropiat”, indicând că Putin este pregătit pentru discuţii faţă în faţă cu Erdogan.

Potrivit comunicatului: „a continuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din jurul Ucrainei, inclusiv în contextul coordonării eforturilor de asigurare a siguranţei navigaţiei în Marea Neagră şi a exporturilor de cereale către pieţele mondiale”.

Erdogan a vorbit şi cu Zelenski despre coridoarele sigure pentru transportul maritim, spunând că Turcia „continuă să lucreze la planul ONU menit să se asigure că cerealele din Ucraina ajung pe pieţele mondiale”.

Zelenski a scris pe Twitter după conversaţie că cei doi lideri „au discutat despre importanţa deblocării porturilor (ucrainene) şi a reluării exporturilor de cereale”. El a adăugat că cele două părţi ar trebui „să împiedice Rusia să ne ia cerealele din (teritoriile ocupate temporar)”.

Acest lucru sugerează că Kievul este îngrijorat de faptul că Moscova ar putea stabili noi rute comerciale din porturile ucrainene ocupate, precum Berdansk şi cu privire la exporturi ale cerealelor, despre care Ucraina spune că au fost furate, în locuri precum Turcia.

Cu toate acestea, faptul că atât Putin, cât şi Zelenski s-au angajat în public cu liderul turc pe această temă în aceeaşi zi este de natură să trezească speranţa că se fac progrese în direcţia unui acord.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...