Putin speră într-o mai mare cooperare cu Bulgaria și cu poporul ''frate'' bulgar

Putin speră într-o mai mare cooperare cu Bulgaria și cu poporul ''frate'' bulgar

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat luni că speră într-o mai mare cooperare cu Bulgaria și cu poporul ''frate'' bulgar datorită ''unui nou impuls'' în relațiile dintre cele două țări după alegerea unui rusofil la conducerea Bulgariei, membră a Uniunii Europene, relatează AFP.

Într-un mesaj adresat socialistului Rumen Radev, care a câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria , Putin ''s-a declarat convins că se va reuși să se dea un nou impuls dialogului politic bilateral datorită eforturilor comune'', se afirmă într-un comunicat al Kremlinului.

Putin și-a exprimat, de asemenea, certitudinea că Rusia și Bulgaria ''vor putea să-și extindă cooperarea constructivă în diferite domenii, în interesul popoarelor frățești din cele două țări''.

El a lăudat, printre altele, ''potențialul considerabil'' pentru dezvoltare al relațiilor ruso-bulgare, bazate pe ''tradițiile seculare de prietenie și pe apropierea culturală și spirituală''.

''Bulgaria este o țară foarte importantă pentru noi'', a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ''Proiecte comune uriașe erau pe cale de a fi elaborate, dar, din unele motive, au fost anulate și noi regretăm profund aceasta'', a declarat Peskov presei, făcând apel la punerea în practică de noi proiecte comune.

Bulgaria se afla pe traseul proiectului de gazoduct South Stream, destinat să aprovizioneze Uniunea Europeană cu gaz rusesc via Marea Neagră. Acest proiect a fost abandonat în 2014 din cauza blocajului autorităților bulgare la presiunea Bruxellesului, în plină criză ucraineană.

Moscova a optat apoi pentru un nou traseu, care sosește în Turcia, TurkStream. Dar Sofia, dependentă în mod larg de gazul rusesc, și-a manifestat dorința de a relansa South Stream sub o altă formă.

''Având în vedere situația actuală, perspectiva (unei relansări a proiectului de gazoduct) este foarte puțin probabilă'', a estimat totodată Peskov.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

4 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor

5 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”