Putin tot insistă să pună măcelarii din Siria la conducerea armatei ruse, dar Ucraina nu este Siria

Putin tot insistă să pună măcelarii din Siria la conducerea armatei ruse, dar Ucraina nu este Siria

Armata rusă continuă să folosescă tactici practicate în Siria împotriva trupelor ucrainene și se întreabă de ce nu funcționează.

Serghei Surovikin, noul comandant al operațiunilor militare ruse în Ucraina

Agresiunea rusă împotriva civililor sirieni a fost o repetiție pentru atrocitățile de care suferă acum Ucraina. Spitalele sunt bombardate. Copiii sunt uciși cu brutalitate. Electricitatea și apa dispar în orașe.

Siria devastată de război este din nou în centrul atenției. Vladimir Putin a promovat un nou general nemilos care să preia conducerea invaziei sale dezastruoase și rătăcite.

Liderul de la Kremlin i-a dat dat generalului Serghei Surovikin comanda totală a forțelor ruse care încearcă cu disperare să se regrupeze în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a confirmat noua numire la doar câteva ore după ce Podul Crimeea a fost aruncat în aer. Se crede că atacul a fost efectuat de forțele speciale ucrainene - posibil folosind un camion-bombă incredibil de mare.

momentul exploziei Podului Kerci Sursa Twitter Truha

Explozia de pe pod este o lovitură masivă – și destabilizează în continuare lupta Rusiei în Ucraina.

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este a treia numire militară de rang înalt a Moscovei în decurs de o săptămână.

Generalul, care este căsătorit și are trei fiice, conduce Forțele Aeriene și Spațiale ale Rusiei din 2017.

El a supravegheat anterior campania sângeroasă a Rusiei în Siria, când Moscova a intervenit în 2015 de partea regimului lui Bashar al-Assad, care a reușit să recâștige controlul asupra a peste 50% din țară.

Surovikin a condus forțele ruse în Siria și a fost acuzat că a supravegheat un bombardament brutal care a distrus o mare parte din orașul Alep.

El a fost avansat general de armată în 2021 - unul dintre puținii ofițeri ruși care au ajuns la un astfel de grad - iar în această vară a fost pus la conducerea trupelor din sudul Ucrainei.

În februarie, el a fost lovit de sancțiuni din partea UE pentru că este „responsabil pentru sprijinirea și implementarea activă a acțiunilor și politicilor care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Rusia ar putea pierde războiul până de Crăciun

Numirea lui Surovikin vine în vreme ce Rusia ar putea pierde războiul până de Crăciun, iar armata lui Putin se confruntă cu colapsul total într-o umilință masivă pentru dictatorul rus.

Forțele sale ar putea fi împinse înapoi la granița cu Rusia până la sfârșitul anului dacă Kievul își menține contraofensiva, a susținut o sursă guvernamentală britanică.

Ben Hodges, fost șef militar american responsabil de forțele americane în Europa, a declarat că liniile rusești se prăbușesc rapid.

Luptătorii ucraineni au recucerit părți de teritoriu din regiunea de nord-est Harkov și se indreaptă spre Herson - care, dacă ar fi capturat - ar fi o înfrângere monumentală și jenantă pentru Kremlin.

De ce tacticile siriene nu merg în Ucraina

Washington Post enumeră motivele pentru care tacticile siriene nu vor ajuta Rusia în războiul împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Primul motiv este că în Siria armata rusă și-a putut ascunde deficiențele, dar nu și în Ucraina. Putin a trimis mult mai multe trupe pe teritoriul ucrainean. Tot timpul, în Siria au existat doar câteva mii de soldați ruși care au ajutat regimul lui Bashar al-Assad să distrugă grupurile de opoziție. Potrivit lui Joel Rybarn, care a servit ca trimis special al SUA în Siria, acest lucru a permis Moscovei să ascundă deficiențele armatei sale, folosind doar cele mai bune trupe și menținând rotații regulate.

În Ucraina, unde Putin a trimis 100-200 de mii de soldați, acest lucru este pur și simplu imposibil. Armata rusă este expusă lumii întregi. Și arată rău. Este înfundată în birocrație și se bazează pe inteligență foarte slabă. În Siria, armata rusă a efectuat în principal lovituri aeriene. În Ucraina, coloanele sale lungi și stângace de tancuri au rămas blocate pentru o lungă perioadă de timp în drum spre Kiev, unde au fost distruse masiv, nici în sud și est nu s-au descurcat mai bine.

Al doilea motiv este că de data aceasta Rusia a declarat război guvernului consolidat. În Siria, a fost un aliat al regimului Assad în războiul său împotriva grupurilor de opoziție fragmentate. Dar rivalul ucrainean este stabil și unit din punct de vedere politic. Assad a lansat o campanie globală de propagandă, numind toate figurile opoziţiei, inclusiv protestatarii paşnici, „terorişti asociaţi cu Statul Islamic”. Tacticile regimului represiv au divizat zeci de grupuri diferite și au subminat mișcarea inițială pentru libertate. În cele din urmă, opiniile diverșilor reprezentanți ai opoziției au început să se diverge. Unii au vrut ca Assad să demisioneze pur și simplu, în timp ce alții au căutat înființarea unui guvern islamist. În Ucraina, situația este complet inversă. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Forțele Armate ale Ucrainei au început un process de modernizare în mod activ și să-și dezvolte forțele. Președintele Volodimir Zelenski este văzut ca un lider puternic care a unit țara.

Al treilea motiv este că Ucraina este mai bine înarmată decât sirienii. În Siria, armata rusă a luptat cu infanterie ușor înarmată, care nu avea deloc echipament greu, ca să nu mai vorbim de apărarea aeriană. Dar Rusia a calculat greșit când a decis că ar putea bombarda Ucraina cu impunitate, rezolvându-și rapid apărarea și forțele aeriene. Deoarece Kievul se bucură de un sprijin internațional extins, primește aprovizionare constantă cu arme din partea Statelor Unite și a aliaților săi. Washingtonul a furnizat ceva arme și opoziției siriene. Dar amploarea acestor livrări a fost mult mai mică. În plus, ajutorul a început să sosească abia după câțiva ani de război.

Iar al patrulea motiv este că sirienii au fost dispuși să împărtășească experiența lor cu ucrainenii. Recent, jurnalistul american Josh Rogin l-a intervievat pe liderul forțelor siriene de apărare civilă cunoscut sub numele de Căștile Albe. Grupul s-a angajat în principal în salvarea, organizarea evacuărilor și furnizarea de asistență de urgență civililor. Voluntarii săi s-au concentrat pe ajutorarea ucrainenilor. Căștile Albe au pregătit o serie de videoclipuri în care le oferă ucrainenilor sfaturi practice despre cum să supraviețuiască atacului rus. În special, să folosească walkie-talkie în locul telefoanelor mobile, precum și să fie pregătiți ca la 7-9 minute de la prima lovitură, Moscova va provoca cu siguranță o a doua.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /