PwC: Companiile din România estimează că economia va evolua mai bine în 2022 faţă de anul trecut

PwC: Companiile din România estimează că economia va evolua mai bine în 2022 faţă de anul trecut

Percepţia a 59% dintre directorii generali ai companiilor din România este că, în 2022, economia naţională va avea o evoluţie mai bună decât anul trecut, în timp ce previziunile liderilor globali sunt acelea că economia mondială va avansa cu 4,5%, în acest an, doar dacă impactul variantei Omicron va fi limitat, iar măsurile implementate vor asigura o protecţie adecvată împotriva îmbolnăvirilor grave, reiese din datele raportului PwC Global Economic Watch 2022, publicat vineri.

"Previziunile optimiste privind economia globală confirmă aşteptările liderilor de companii care, în sondajul PwC Global CEO Survey, şi-au exprimat majoritar (77%) încrederea în perspectivele de creştere pentru acest an. Totodată, 59% dintre directorii generali ai companiilor din România cred că în 2022 economia naţională va avea o evoluţie mai bună decât anul trecut. Percepţia liderilor de afaceri faţă de evoluţia economiei este foarte importantă pentru că de ea depind investiţiile, extinderea, recrutările sau creşterile salariale", susţine Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC România.

Potrivit raportului, având în vedere că noua variantă Covid-19 continuă să imprime multă incertitudine, se ia în considerare un scenariu mai pesimist în care, pe fondul unei suprasolicitări a sistemelor de sănătate, activitatea economică ar încetini semnificativ şi chiar ar suferi o contracţie în emisfera nordică, în primul trimestru. În aceste condiţii, estimarea este că PIB-ul global s-ar reduce cu circa 0,5 puncte procentuale faţă de scenariul iniţial.

Previziunile avertizează că vor urma condiţii financiare mai stricte, deoarece băncile centrale din economiile avansate îşi vor majora ratele de politică monetară şi îşi vor reduce programele de relaxare cantitativă. SUA şi Marea Britanie au demarat acest proces, dar efectele variantei Omicron l-ar putea întârzia cu câteva luni.

În acelaşi timp, zona euro îşi va menţine politica monetară "acomodativă", deoarece rata inflaţiei de bază este puţin probabil să depăşească ţinta de 2% din acest an.

"Presiunile generate de întreruperea lanţurilor de aprovizionare se vor disipa, conform previziunilor, având în vedere că se observă o ameliorare în ultimele luni ale anului trecut, care va continua în 2022. Această tendinţă va reduce inflaţia, până în a doua jumătate a acestui an, oferindu-le băncilor centrale un respiro pentru a amâna potenţialele majorări ale ratelor dobânzilor de politică monetară, mai ales dacă economiile se vor confrunta cu probleme suplimentare precum modificări epidemiologice neaşteptate", se menţionează în raportul PwC.

Conform consultanţilor, o altă previziune vizează inversarea rolurilor între SUA şi Uniunea Europeană în ceea ce priveşte politica fiscală.

"În SUA, pentru prima dată de la începutul pandemiei, Centrul de cercetare Hutchins se aşteaptă ca politica fiscală să tragă în jos creşterea economică cu aproximativ 2 puncte procentuale în 2022. Între timp, în UE, care este guvernată de un set de reguli fiscale, este posibil ca politica fiscală să adauge între 0,5 şi 1 puncte procentuale la creşterea economică în 2022. Această situaţie reflectă suspendarea regulilor fiscale ale UE, probabil, până în 2023, moment în care vor fi revizuite pentru a recunoaşte rolul mai activ pe care îl vor avea de jucat autorităţile fiscale pentru a ajunge la zero emisii de dioxid de carbon până în 2050. Anul acesta va fi probabil un alt an record pentru energia regenerabilă, estimându-se că peste 30% din producţia totală de energie electrică la nivel global va fi din surse regenerabile. Preţurile materiilor prime este de aşteptat să rămână constante, dar situaţia geopolitică ar putea deturna această previziune. Creşterea rapidă a preţurilor la energie şi gaze naturale se va atenua în a doua jumătate a anului curent dacă nu apar evoluţii geopolitice majore care influenţează decisiv preţurile pe termen scurt, mai ales în Europa", se arată în document.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, studiul relevă faptul că ţările care fac parte din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) vor crea cel puţin 9 milioane de locuri de muncă. Totodată, angajatorii vor continua să experimenteze modalităţi inovatoare de a păstra personalul existent şi pentru a atrage noi talente, iar în următoarea perioadă se va observa o piaţă a muncii în care angajaţii vor avea o putere mai mare de negociere. "Mai degrabă angajatorii se vor adapta la competiţia ridicată pentru atragerea oamenilor, devenind ei înşişi nişte "angajatori flexibili". De exemplu, unii angajatori oferă săptămâna de lucru de patru zile, aranjamente de lucru hibride şi beneficii non-financiare mai bune", se precizează în raport.

La nivel general, directorii generali previzionează că economia globală va avansa cu 4,5%, în 2022, dacă impactul variantei Omicron va fi limitat şi măsurile implementate vor asigura o protecţie adecvată împotriva îmbolnăvirilor grave.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări, cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…