Qatargate. Arest preventiv prelungit pentru eurodeputații Eva Kaili și Marc Tarabella

Qatargate. Arest preventiv prelungit pentru eurodeputații Eva Kaili și Marc Tarabella

Justiția belgiană a decis prelungirea arestului preventiv pentru cei doi eurodeputați. Marc Tarabella va sta încă o lună, iar Eva Kaili, încă două luni, în arest preventiv. Ei sunt cercetați în scandalul „bani în schimbul influenţei” din Parlamentul European.

Eva Kaili FOTO Profimedia

Anunţul a fost făcut de Maxim Töller, unul dintre avocaţii lui Marc Tarabella. Apărarea lui Tarabella solicitase punerea acestuia în libertate, dar a obţinut doar transferul său într-o „închisoare mai apropiată de familia sa”, scrie Agerpres.

Vom continua să luptăm pentru scoaterea din închisoare a unei persoane nevinovate. Nu vom înceta să reamintim că Marc Tarabella este nevinovat, că nu există nimic care să i se reproşeze şi că el nu a primit niciodată bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale”, a declarat apărarea eurodeputatului belgian.

Scandalul „Qatargate” a zdruncinat capitala UE după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.

Mai mulți arestați inițial

În acest scandal de corupţie au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale. Cozzolino se află în arest la domiciliu în Italia.

Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.

1,5 milioane de euro, bani cash, confiscați

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, suspect-cheie în acest scandal, a semnat pe 17 ianuarie cu Parchetul belgian un acord în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate de închisoare cu executare.

În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...