Qatarul va cumpăra 24 de avione de luptă din Marea Britanie

Qatarul va cumpăra 24 de avione de luptă din Marea Britanie

Qatarul a semnat duminică un acord pentru achiziționarea din Marea Britanie a 24 de avioane de vânătoare de tip Typhoon, al doilea mare contract semnat de Doha de la declanșarea la începutul lui iunie a crizei diplomatice care îl opune vecinilor săi, relatează AFP.

Ministrul qatariot al apărării, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, și omologul său britanic, Michael Fallon, au semnat la Doha o "declarație de intenție" pentru vânzarea acestor avioane, potrivit unui comunicat dat publicității de guvernul de la Londra pe site-ul său.

"Este primul mare contract de apărare cu Qatarul, unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii", a afirmat Michael Fallon.

"Este un moment important (...) pentru o cooperare și mai strânsă în domeniul apărării", a adăugat el.

Ambasadorul britanic în Qatar, Ajay Sharma, a scris pe Twitter că este un "pas important" în relațiile bilaterale.

Autoritățile de la Doha nu au făcut niciun anunț oficial.

În iunie, Qatarul a semnat cu Statele Unite un acord de 12 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) pentru achiziționarea de avioane de luptă de tip F-15. Pentagonul nu a oferit detalii despre această vânzare care, potrivit Bloomberg, se referă la 36 de aparate.

În 2016, Qatarul și-a dat, de asemenea, acordul pentru a cumpăra din Franța 24 de avioane de luptă Rafale (6,3 miliarde de euro).

Acordul cu Marea Britanie a fost semnat într-un moment crucial pentru Qatar.

La 5 iunie — cu zece zile înainte de anunțul contractului cu Washingtonul—, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au întrerupt relațiile diplomatice cu Doha și i-au impus sancțiuni economice (blocada căilor de acces maritime, aeriene și terestre) după ce l-au acuzat că sprijină grupări islamiste radicale. Qatarul a respins însă aceste acuzații și afirmă că adversarii săi doresc să îi încalce suveranitatea.

De asemenea, acordul intervine într-un moment în care britanicii caută să încheie acorduri comerciale cu parteneri din afara Europei după ce au optat să părăsească Uniunea Europeană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”