Rabinul-şef al Moscovei a fugit din Rusia, după presiuni de a susţine public invazia în Ucraina

Rabinul-şef al Moscovei a fugit din Rusia, după presiuni de a susţine public invazia în Ucraina

„Pot în sfârşit să vă spun că socrii mei, rabinul-şef al Moscovei Pinchas Goldschmidt şi soţia sa, Dara, au fost supuşi la presiuni de autorităţi să susţină public <<operaţiunea specială>> din Ucraina, iar ei au refuzat”, a anunţat pe Twitter jurnalista Avital Chizhik-Goldschmidt, soţia rabinului Benjamin Goldschmidt, care a slujit în Manhattan.

Jurnalista a precizat că socrii săi „au fugit în Ungaria la două săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina. Acum sunt exilaţi de comunitatea pe care au iubit-o, clădit-o şi în care şi-au crescut copiii, mai bine de 33 de ani”.

„Frica şi durerea familiei noastre din ultimele luni sunt dincolo de cuvinte. Armoniile Sinagogii Corale din Moscova răsună încă în urechile noastre”, a mărturisit jurnalista.

Ea a explicat că din Ungaria cuplul a ajuns la Ierusalim şi că marţi Pinchas Goldschmidt a fost reales pentru un nou mandat de şapte ani ca rabin-şef al Moscovei - în ciuda presiunilor asupra comunităţii de a vota pentru un nou lider - după intervenţia unor rabini seniori de la Ierusalim.

Pinchas Goldschmidt, născut în Elveţia, a venit la Moscova în 1989 şi este rabin-şef al Moscovei din 1993. Preşedintele Conferinţei Rabinilor Europeni (CER), a fondat şi conduce Moscow Rabbinical Court of the Commonwealth of Independent States (CIS) şi este o figură importantă a Asociaţiilor şi Organizaţiilor Religioase Evreieşti din Rusia.

El este şi reprezentatul comunităţii evreieşti din Rusia în plan politic, el publicând editoriale în presa internaţională şi ţinând discursuri în Senatul SUA, Parlamentul European, Consiliul Europei şi Knesset-ul israelian.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”