Rachetă scăpată de sub control: Riscul pe Terra este ''extrem de mic'', afirmă China

Rachetă scăpată de sub control: Riscul pe Terra este ''extrem de mic'', afirmă China

China a anunţat vineri un risc "extrem de mic" pentru producerea unor pagube pe Terra asociate prăbuşirii din spaţiu a uneia dintre rachetele sale, care urmează să efectueze în acest weekend o intrare necontrolată în atmosfera planetei noastre, informează AFP.

China a lansat pe orbită săptămâna trecută primul dintre cele trei module ale viitoarei sale staţii spaţiale. Lansarea a fost efectuată cu o rachetă din gama Long March 5B.

Treapta centrală a acelui lansator, aflată încă pe orbita terestră dar care pierde progresiv din altitudine, urmează să cadă pe Pământ. Punctul de impact rămâne deocamdată greu de stabilit.

Statele Unite nu elimină posibilitatea ca deşeurile spaţiale să se prăbuşească într-o zonă locuită şi au anunţat că monitorizează situaţia cu mare atenţie.

"Datorită concepţiei tehnice a acestei rachete, majoritatea componentelor sale vor arde şi vor fi distruse la reintrarea în atmosferă", a declarat vineri Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Probabilitatea de a cauza pagube activităţilor aeriene sau persoanelor, construcţiilor şi activităţilor de la sol este extrem de mică", a subliniat el într-o conferinţă de presă.

După separarea de modulul orbital, lansatorul chinez a început să plutească pe orbita Terrei urmând o traiectorie neregulată, pierzând încet din altitudine, fapt care face imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă.

Dacă acea treaptă centrală a rachetei va rămâne întreagă după reintrarea în atmosferă, există şanse foarte mari ca ea să se prăbuşească în ocean, întrucât planeta noastră este compusă din peste 70% apă. Însă ea ar putea şi să se prăbuşească într-o zonă locuită sau chiar pe o navă.

Nu este pentru prima dată când China pierde controlul asupra unui obiect spaţial la revenirea acestuia pe Terra.

În aprilie 2018, laboratorul spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră deasupra Oceanului Pacific, la doi ani după ce încetase să mai funcţioneze. Autorităţile chineze au negat atunci că laboratorul orbital nu mai răspundea la comenzile lor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 Revoltă în marina rusă? / Mai mulți marinari au trimis o scrisoare către Putin și Șoigu, refuzând să lupte în Ucraina