Racheta Starship a lui Elon Musk, încă un eșec după explozia din aprilie. A pierdut legătura cu echipa de la sol imediat după lansare VIDEO

Racheta Starship a lui Elon Musk, încă un eșec după explozia din aprilie. A pierdut legătura cu echipa de la sol imediat după lansare VIDEO

Racheta Starship a lui Elon Musk a suferit un nou incident: a ajuns în spațiu, apoi a pierdut legătura cu echipa de control de la sol, la scurt timp după lansare. "Credem că am pierdut-o" , a anunțat prezentatorul evenimentului în legătură cu naveta.

SpaceX nu a reușit să finalizeze lansarea Starship nici a doua oară FOTO EPA EFE SPACEX

Nava spațială Starship de generație următoare a lui Musk a avut o a doua lansare de test, conisiderată "incredibil de reușită" în această după-amiază, în ciuda pierderii contactului - la șapte luni după ce primul zbor al unei astfel de rachete s-a încheiat cu un dezastru.

Zborul de test neechipat al navei fabricate de SpaceX - care este legată de un propulsor Super Heavy de două ori mai puternic decât racheta care a dus oamenii pe lună - a decolat sâmbătă, puțin după ora 15.00, ora României.

A doua parte a rachetei a reușit să se separe de propulsor la aproximativ trei minute și jumătate, în zbor – ceea ce este o reușită față de luna aprilie, când a explodat la patru minute după decolare.

Totuși, controlul misiunii a pierdut contactul cu nava spațială la opt minute, în proba de 90 de minute, pe măsură ce aceasta se apropia de marginea atmosferei Pământului. Imaginile video transmise în direct pe X, fostul Twitter, par să arate o explozie, când era la 148km deasupra Pământului.

Inginerul SpaceX, John Insprucker, a spus într-un live pe rețeaua socială X a lui Musk: "Am pierdut datele de la a doua parte... s-ar putea să fi pierdut a doua parte". Cu toate acestea, compania consideră zborul de test "incredibil de reușit", deoarece modulul a competat toate etapele importante.

Racheta a fost încărcată cu 4.500 de tone metrice de combustibil pentru rachete, înainte de zbor, decolând de la locația Starbase a SpaceX din Golful Mexic, în apropiere de Boca Chica, Texas. A decolat la puțin după ora 7am în Texas - în aplauzele entuziaste ale controlului misiunii. Jumătate de minut mai târziu, călătorea deja cu o viteză de peste 500km/h, potrivit Daily Mail .

Elon Musk pare urmărit de ghinion în programul de a trimite oameni pe Marte

Elon Musk pare urmărit de ghinion în programul de a trimite oameni pe Marte FOTO arhiva Adevărul

În două minute, propulsorul combinat și nava spațială prinseseră peste 3.300km/h și erau la mai mult de 40km în aer. La trei minute după decolare, propulsorul s-a separat cu succes de modulul principal, care ar transporta pasagerii într-un zbor real.

Însă propulsorul a explodat 30 de secunde mai târziu în ceea ce a fost numită o "dezmembrare nesănătoasă", conform descrierii obișnuite a SpaceX pentru o explozie - dar Starship a continuat în atmosfera sub-orbitală cu viteze de peste 24.000km/h.

Prima rachetă lansată în aprilie a explodat după decolare

În aprilie racheta Starship a decolat cu succes – însă a explodat la patru minute după decolare.

Obiectivul de atunci era să ajungă la 90 de mile în atmosferă și să aterizeze în Oceanul Pacific; planul de această dată a rămas același, cu scopul de a ateriza în largul coastei Hawaii după o perioadă scurtă de "plutire".

Elon Musk - președintele companiei, CEO și director tehnic - crede că Starship va deveni modelul de bază al firmei sale pentru ceea ce speră în cele din urmă că va duce la un nou zbor pe Lună și, în cele din urmă, la zboruri către Marte.

El dorește să transporte circa 100 de persoane pe Marte, potrivit autorului Walter Issacson, care a publicat recent biografia miliardarului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat